Volledig scherm
Ryan Kamp op weg naar de tweede plaats in de loodzware Koppenbergcross. © BELGA/David Stockman

Ryan Kamp tweede op de Koppenberg: ‘Klaar voor het EK’

KOPPENBERGCROSSKort achter Jens Dekker kwam Ryan Kamp vrijdagmiddag bovenop de Koppenberg als tweede boven in de gelijknamige beloftencross. ,,Voor mij was dit de laatste horde voor het EK", zei de 18-jarige Pauwels-renners uit Raamsdonksveer nadat hij enigszins was bijgekomen van het gevecht met Dekker. ,,In deze cross heb je macht nodig en ik kan ieder geval zeggen dat de benen goed waren.”

Nationaal beloftenkampioen Kamp is bezig aan zijn tweede jaar in de Onder 23-categorie. ,,Door dit resultaat hoop ik in ieder geval zeker te zijn van een plek in de EK-selectie", zei hij vooruitkijkend naar de Europese titelstrijd die 10 november wordt gehouden in het Italiaanse Silvelle. ,,We gaan er in ieder geval met een  sterke ploeg heen.”

Kamp was met name op Dekker, die vanwege ademhalingsproblemen na drie moeilijke jaren, weer helemaal terug lijkt aan het front. Begin oktober had Dekker niet eens ploeg. ,,Ik had vervolgens tijdens de cross in Gieten een gesprek gehad met Frank Groenendaal van Destil ZZPR. Een tweede ontmoeting was niet eens nodig, zo snel waren we er uit", liet de voormalige juniorenwereldkampioen weten op de Koppenberg. In de cross op de vettige bult van Melden reed de Drent vanaf de eerste ronde aan de leiding. Alleen Kamp kon hem kort daarachter vijf ronden lang onder druk houden. 

Ondanks zijn onverwacht sterke terugkeer in het veld twijfelt Dekker nog of hij naar het EK wil. ,,De bedoeling is om rustig terug te keren. Het EK stond daarom nooit op mijn programma, al weet ik na vandaag niet of ik er niet alsnog heen moet gaan.”