Volledig scherm
Ryan Kamp. © Ad Pertijs

Ryan Kamp 7de in WB-cross Hoogerheide: 'Ik heb alles gegeven'

HOOGERHEIDE - Ryan Kamp werd bedolven onder de complimenten nadat hij als zevende was gefinisht in de wereldbekercross van Hoogerheide. 'We hebben van je genoten.' De 16-jarige junior uit Raamsdonksveer kreeg het amper mee. Minutenlang zocht hij naar adem, zo diep was hij gegaan op de Brabantse Wal. "Het was alles of niks", zei hij ten overvloede. "En misschien had er nog iets meer ingezeten als ik wat slimmer had gereden." Hij doelde op de verloren sprint om de vijfde plaats en het feit dat hij slechts vijf seconden na de nummer drie over de streep was gekomen.

Na een mislukte start was Kamp op de harde omloop in Hoogerheide lange tijd aangewezen op achtervolgen. Na enkele ronden belandde hij in het groepje dat achter de beide Britse leiders Thomas Pidcock en Ben Turner streed om de laatste ereplaats. "Ik heb echt alles gegeven en nergens over nagedacht", zei Kamp over dat gevecht. Ook nadat de Belg Florian Vermeersch gevlogen leek voor de derde plaats, bleef Kamp alles geven. "Ik dacht alleen maar: ik rijd nu in de top-10 en dat geef ik niet meer af."

Kamp was achter winnaar Pidcock de beste Nederlander in de uitslag. Daarmee is hij zo goed als zeker van deelname aan het WK, volgende week in Luxemburg. "Dit geeft me daarvoor zeker vertrouwen. Ik weet dat het met de vorm wel goed zit."

Perry Frijters uit Sint Willebrord haalde de finish niet. Hij verdween in de vijfde ronde uit koers.

Uitslag: 1. Thomas Pidcock (GBr), 2. Ben Turner (GBr), 3. Timo Kielich (Bel), 4. Florian Vermeersch (Bel), 7. Ryan Kamp op 13 sec,