Volledig scherm
Lynn van der Meer kon als kampioene bij de prijsuitreiking weer voluit lachen. Links van haar nummer twee Tiba Vroom. Rechts Aniek Lith. © Ad Pertijs

Roosendaalse Lynn van der Meer pakt derde klimtitel met een lach en een traan

NK SPORTklimmenMet een beteuterd gezicht daalde Lynn van der Meer van grote hoogte aan een touw naar beneden na haar winnende klim op het NK lead. ,,Natuurlijk ben ik blij met deze titel, maar ik baal ook omdat ik niet heb laten zien wat ik kan", zei de 20-jarige met betraande ogen toen ze eenmaal terug op de grond stond.

Van der Meer pakte zaterdagavond in Sittard haar derde achtereenvolgende titel op het onderdeel lead. Daarbij moeten de deelnemers hun weg omhoog zien te vinden op een wand die ze vooraf niet hebben kunnen trainen. Pas kort voor de wedstrijd mogen ze het parkoers zes minuten in zich opnemen.

Het merendeel van de tien finalisten kwam amper voorbij een derde van de route. Tiba Vroom kwam tot groot enthousiasme van de volle zaal op zo'n vijf grepen van de top. ,,Lynn gaat hier ongetwijfeld overheen", zei echter nog niet te willen dromen van een  winnende klim. En inderdaad. Van der Meer klom vlotjes omhoog. Op het punt dat ze hoger zat dan Vroom sloeg op twee grepen van de top echter plots de paniek toe bij de Brabantse. ,,Toen ik eenmaal voor de knik was, dacht ik dat het geen probleem meer zou zijn om de top te halen. Ik begon echter ineens te trillen en werd onzeker. En dat nu eindelijk voor een groot publiek had willen laten zien wat ik kan", zo verklaarde ze het feit dat ze top tot ieders verrassing niet haalde. 

Het was uiteraard wel genoeg voor de titel. ,,Voor alle duidelijkheid: daar ben ik dus heel blij mee", lachte ze alweer tijdens de huldiging.

Bij de mannen ging de titel naar Mark Brand, die zaterdagavond als enige (op de lastigere mannenroute) de top van de helse klimwand wist te halen.