Volledig scherm
Ricardo van Dongen reed afgelopen jaar bij SEG Racing.

Ricardo van Dongen zet stap terug naar De Jonge Renner

WIELRENNEN - Oosterhouter Ricardo van Dongen rijdt vanaf heden niet meer voor de continentale ploeg 3M, maar maakt weer deel uit van zijn oude club De Jonge Renner. Van Dongen wil de reden van zijn overstap niet bekendmaken: "Dat houd ik liever voor mezelf."

De overstap van de laatstejaars belofte is opmerkelijk zo midden in het tot op heden zeer teleurstellende seizoen voor Van Dongen. "Een rampjaar", zegt hij zelf. "De eerste drie koersen gingen best goed, maar daarna viel ik in de Ster van Zwolle. Daarvan heb ik lang moeten herstellen en eigenlijk ben ik nu pas weer echt in orde."

Dit jaar moest het jaar van de wederopstanding worden voor Van Dongen, die bij de junioren nog een absoluut toptalent was. Winst in onder meer de Ronde van Vlaanderen voor junioren zorgde ervoor dat hij als eerstejaars direct bij Rabobank Development Team terechtkon. Na twee jaar waarin hij een vierde plaats in Parijs-Roubaix voor beloften als beste resultaat kon overleggen, stapte hij in 2015 over naar SEG Racing. Ook bij de opleidingsploeg van sportmanagementbureau SEG wilde het niet lukken, waarna hij bij het Belgische 3M een nieuwe kans kreeg. Zijn avontuur in België eindigt nu dus voortijdig.

Blijven was geen optie meer voor Van Dongen "En met deze uitslagen wil toch geen enkele andere continentale ploeg mij hebben", verklaart hij zijn keuze voor zijn oude club De Jonge Renner. "Ik ben altijd lid gebleven van de club en kan daar nu zonder druk best wat mooie koersen rijden." Het begin van zijn tweede leven bij De Jonge Renner begon alvast zeer succesvol: met winst in de Ronde van Giessenburg. "Ik mocht nog niet in de kleren van De Jonge Renner rijden omdat er nog wat dingen geregeld moesten worden bij de KNWU, dat is nu wel in orde."

De winst was zijn eerste in bijna vier jaar. "Ik was totaal verbaasd, want ik stond zonder verwachtingen aan de start. Ik was net terug van een week vakantie op Mallorca en had enkel een uurtje getraind de dag voor de koers. Deze winst is heel goed voor het moreel en wanneer het in je hoofd goed zit, kan er veel."