Volledig scherm
Quinten Hermans heeft alle tijd om zijn zege in Essen te vieren. © BELGA/David Stockman

Quinten Hermans grijpt zijn kans in Essen

Veldrit EssenQuinten Hermans weet wanneer hij zijn slag moet slaan. ,,Als de grote namen er niet zijn, moet je pakken wat je pakken kunt", zei de 24-jarige Belg nadat hij was gehuldigd als winnaar van de Ethias-cross in Essen. In het grensdorp bleef hij Laurens Sweeck en Tom Pidcock ruim voor. ,,Toch ook mooie namen trouwens", zei de Telenet met gepaste trots over de mannen die hij achter zich had gelaten.

Het crossseizoen bevindt zich in de fase dat veel renners het veld voor enkele weken verlaten om de accu opladen voor de belangrijke Kerstperiode. Hermans heeft er twee Spaanse trainingsweken op zitten. ,,Het vorige weekeinde heb ik bewust overslagen om hier mijn kans te pakken", gaf Hermans in Essen toe. Dat hij al zo vroeg in de wedstrijd topfavoriet Laurens Sweeck (overgevlogen uit Spanje voor de ene wedstrijd in Essen) op achterstand reed, verbaasde hem echter. ,,Ik had niet gedacht direct al alleen voorop te komen.”

Zonder problemen reed hij vervolgens naar de zege. Voor Hermans is het de tweede zege van het seizoen. Eerder won hij in Beringen een wedstrijd waarin Mathieu van der Poel ontbrak. ,,Ik ben even oud als Mathieu. Ik kom hem al vanaf de jeugd tegen. Mijn palmares is dus niet al te groot", grijnsde winnaar. 

Aan de andere kant vindt Hermans het tijd geworden om zich veel meer te laten zien in de cross. Vanaf 1 januari draagt hij samen met Corné van Kessel de nieuwe Tormans-ploeg. ,,Ik vind dat ik daar klaar  voor ben. Bij Telenet wilde ik niet langer achter Toon Aerts en Lars van der Haar genoegen nemen met een plek achter de kopmannen. Als je ambitie hebt, moet je durven om er zelf voor de zorgen dat  de ploeg voldoende publiciteit krijgt.”

David van der Poel kwam in Essen als negende over de finish. Op de voet gevolgd door nummer tien Ryan Kamp. Stan Godrie eindigde als 21ste.

Uitslag Ethias-cross Essen:  1. Quinten Hermans, 2. Laurens Sweeck op 0.57, 3, Tom Pidcock 1.35, 4. Thijs Aerts 1.43, 5. Diether Sweeck, 6. Jim Aernouts, 7. Nicolas Cleppe, 8. Daan Soete 1.55, 9. David van der Poel 2.10, 10. Ryan Kamp 2.14, 12. Zdenek Stybar 2.21, 21. Stan Godrie 4.10, 30. Jeroen Meijers 1 ronde.