Opvallende switch: van succesvolle trainer, naar wéér zelf terug als speler op het veld, Roy Meijs doet het
Als handbaltrainer reeg Roy Meijs (31) de successen aaneen. Maar daarvoor lonkte een schitterende carrière als speler. Hij was actief in de eredivisie en stond op de drempel van Oranje. Tot twee kruisbandblessures roet in het eten gooiden: einde spelerscarrière. Maar nu, zes jaar later, is Meijs geen trainer meer, maar wéér een speler. ,,Tot mijn verbazing had ik geen last meer van mijn knie.”
Opgegroeid in Waspik in een echte handbalfamilie en vanaf zijn vijfde was hij al ieder weekend in de sporthal te vinden. Het was een sprookje dat Roy Meijs als jonge handballer al in de eredivisie mocht gaan spelen. De ultieme droom was het spelen voor het Nederlandse handbalteam, nadat hij als jeugdspeler al bij Jong Oranje zat. Net toen hij de stap naar het grote Oranje moest gaan maken, scheurde zijn kruisband af.
Na een aantal jaar was ik er gewoon helemaal klaar mee
,,Bijna al mijn teamgenoten van toen hebben nu wel wat interlands op hun naam staan”, vertelt Meijs, voor wie het allemaal anders verliep. Na een lang herstel pakte hij de draad weer op, promoveerde een half jaar na zijn terugkeer met Tachos uit Waalwijk terug naar de eredivisie en meteen daarna scheurde ook zijn tweede kruisband.
Nooit meer pijnvrij
Hij herstelde opnieuw, maar speelde nooit meer helemaal pijnvrij. ,,Ik kon eigenlijk alleen nog maar verdedigen, omdat de belasting dan een stuk minder is. Vier keer in de week trainen waarbij je alle aanvallende oefeningen over moet slaan is natuurlijk ook niet leuk. Daarnaast bleef ik ook bij het verdedigen pijn in mijn knie houden. Na een aantal jaar was ik er gewoon helemaal klaar mee.”
Zijn carrière werd niet het sprookje waar hij op hoopte, maar dat betekende voor Meijs niet dat hij er geen nieuw handbal-hoofdstuk aan toe kon voegen. ,,Gelijk nadat ik bekendmaakte dat ik zou stoppen, werd ik benaderd om de coach van Witte Ster te worden.” De club in Waspik is waar het handballen voor Meijs begonnen is en hij bleef daar altijd betrokken als jeugdtrainer.
Het is heerlijk om gewoon weer op het veld te staan
Het werd een succesverhaal. In vier jaar tijd promoveerde de ploeg twee keer. ,,Toch is het altijd gek geweest om dan trainer te zijn van jongens waar je vroeger zelf mee gespeeld hebt. Vrienden, waarmee ik buiten het handbal ook veel optrek, moest ik ineens vertellen wat ze in het veld wel en niet goed deden”, blikt hij terug.
Redding
Na de succesperiode stopte hij als trainer en kwam de coronaperiode daarbij. Meijs kreeg ineens veel meer vrije tijd en daar wilde hij het beste van maken. ,,Je zou best wel kunnen zeggen dat de coronaperiode mijn redding is geweest. Ik wilde een beetje fit blijven en uit verveling ben ik eigenlijk weer eens gaan hardlopen. Ik merkte toen tot mijn eigen verbazing dat ik daarbij helemaal geen last meer van mijn knie kreeg. Ik heb toen gelijk tegen de spelers gezegd dat ik het in het volgende seizoen weer wilde proberen.”
,,Wonder boven wonder gaat ook het handballen weer helemaal goed. Natuurlijk zijn er af en toe kleine pijntjes, maar zelfs aanvallend doe ik weer volledig mee. Het is heerlijk om gewoon weer op het veld te staan", vertelt hij over zijn terugkeer binnen de lijnen bij Witte Ster.
Zes jaar keek hij vanaf de kant toe, maar Roy Meijs is eindelijk weer handballer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voetbalwereld leeft massaal mee met ernstig zieke PSV-perschef Thijs Slegers, die mensen oproept om donor te worden
Het nieuws dat PSV-perschef Thijs Slegers (46) donderdag de wereld instuurde over zijn eigen gezondheid heeft in de voetbalwereld geleid tot een enorme stroom reacties. Slegers gaf in een bericht op sociale media aan dat hij ongeneeslijk ziek is en niet meer te behandelen is. Daarbij deed hij nadrukkelijk een oproep aan mensen om stamcel- of bloeddonor te worden. -
PREMIUM
‘Door uitgerekend de ‘bekende voetballer’ níet op te knopen, leidt Iran de aandacht af’
Amir Reza Nasr-Azadani is een bescheiden Iraanse profvoetballer. De verdediger speelt voor Tractor SC, de huidige nummer zes van de hoogste Iraanse voetbalklasse. Maar stelt u zich vooral niet te veel voor van dat betaalde voetbal in deze ‘nucleaire-sharia-boevenstaat’, veel voetbalmiljonairs lopen er in Iran niet rond. -
PREMIUM
Ook in het amateurvoetbal vinden wintertransfers plaats: wat zijn de regels?
PSV zag Cody Gakpo vertrekken, Ajax kocht een nieuwe keeper. Maar ook in het amateurvoetbal vinden transfers halverwege het seizoen plaats. Zo kreeg Halsteren twee versterkingen en presenteerde ook Baronie een nieuwe aanwinst. Hoe zit dat? Zes vragen over wintertransfers. -
PREMIUMColumn
‘Vloeken met een ziekte die families ontwricht en ontelbaar leed veroorzaakt, waarom doen we dit?’
Hij is oud-speler en oud-jeugdtrainer van NAC en loopt al zijn hele leven rond in het (amateur)voetbal. Eens per week laat Johan Gabriëls zijn licht schijnen op ‘de Parel van het Zuiden’ of wat er nog meer speelt in het gekke voetbalwereldje. Deze week: waarom wordt op de voetbalvelden zoveel gescholden met ‘het k-woord’? -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Van runderhaas in de vip tot friet en worst in de wei: voor elke maag wat wils op WK veldrijden
HOOGERHEIDE - Tienduizenden hongerige magen en dorstige kelen komen dit weekend af op het WK veldrijden in Hoogerheide. Voor zowel de 3100 gasten in de dubbeldeks vip-tent als de bezoekers op het parcours wordt gezorgd, al verschilt het menu. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.