Richard Martens met zijn eyetrakcer
Volledig scherm
Richard Martens met zijn eyetrakcer © Proshots

Opvallende primeur voor scheidsrechter Richard Martens uit Rijsbergen

ScheidsrechtersbrilWillem II kreeg zaterdagmiddag bij de oefenwedstrijd tegen KAA Gent de primeur. Scheidsrechter Richard Martens tooide zich met een grote bril, de zogenaamd eye-trader.

Sinds het WK is de VAR (video assistant referee) een begrip in het voetbal, dat ook gebruik maakt van doellijntechnologie. Tijdens de oefencampagne wordt op de Nederlandse velden geëxperimenteerd met een speciale bril voor de scheidsrechter, de zogenaamde eye-trader.

Grijpen VAR en camera's op de lijn direct in op het spel, de eye-trader is bedoeld om het waarnemingsvermogen van de scheidsrechter te verbeteren. In de bril zitten drie camera's. Een legt er vast wat er op het veld gebeurt. Twee camera's zijn gericht op de ogen van de scheidsrechter. Bij het uitlezen worden de beelden over elkaar heen gelegd en kan de arbiter zien waar hij misschien beter naar had kunnen kijken.

Vrijwillige basis

De opvallend grote, gele bril werd door Richard Martens voor het eerst gedragen bij Willem II - KAA Gent afgelopen zaterdag. Dat gebeurde op vrijwillige basis. Martens klaagde er alleen over dat hij de spelers van de Belgische club tegen een groene achtergrond minder strak kon onderscheiden. 

In de oefencampagne zal bij tien wedstrijden een scheidsrechter een eye-trader dragen. In het amateurvoetbal is er al mee getest door de talentengroep van de KNVB. De gegevens worden momenteel uitgelezen door de Vrije Universiteit van Amsterdam, die nauw samenwerkt met de voetbalbond. In België zijn in Leuven laboratoriumtests uitgevoerd.

,,Het doel is dat de scheidsrechters nog beter gaan observeren wat er op het veld gebeurd, waardoor ze betere beslissingen nemen", zegt Tammie van Biemen van de VU, die straks ook parttime voor de KNVB gaat werken. ,,Want kijkgedrag is trainbaar."

.