Volledig scherm
Kelvin Bakx. © Joris Knapen/Pix4Profs

Nieuwenhuis wint WB-cross Hoogerheide; Bakx kan koffers pakken

HOOGERHEIDE - Joris Nieuwenhuis heeft (bij de beloften) ook de wereldbekercross van Hoogerheide met overmacht gewonnen. De crosser uit Zelhem liet de concurrentie op de Brabantse Wal al snel zijn hielen zien. De Fransman Clement Russo eindigde als tweede. De Belg Thijs Aerts ging als derde mee op het podium. Nieuwenhuis was al zeker van de eindwinst van de wereldbeker.

Achter Mike van der Heijden (4de), Gosse van der Meer (14de), Sieben Wouters (15de) kwam Kelvin Bakx uit Bergen op Zoom als zeventiende over de streep. In principe is dat een plek te laag om zich te kwalificeren van het WK. Bondscoach Gerben de Knegt liet echter weten dat Bakx zich geen zorgen hoeft te maken. "Met een veertiende plaats en nu een tweede zeventiende plek in een wereldbekercross is het extra zesde plekje voor Kelvin lijkt me." Omdat Nieuwenhuis de wereldbeker heeft gewonnen mag Nederland op het NK met zes in plaats van mijn vijf renners starten.

Een van de plekken is in ieder geval voor Sieben Wouters uit Zundert. Zijn vijftiende plaats was van de categorie 'kan er mee door', maar daar kon Wouters mee leven. "Bij de start werd ik opgehouden door de val van Toupalik en verloor daardoor een aantal plaatsen. Ach, dat is cross. Daarnaast heb ik ook gisteren al gereden in Rucphen. Ik heb me vandaag een beetje rustig gehouden zodat ik volgende week op het WK kan knallen."

Bakx moet formeel nog afwachten of hij mee mag naar het WK. Ook zijn eerste ronde liep in het honderd door de val van Toupalik. "Ik moest vol in de ankers en kwam pas als 25ste door. Daarna heb ik niet meer naar de bord gekeken en heb ik alleen maar alles gegeven." Het leverde hem de zeventiende plaats op. "Het is net dat kleine beetje dat ik voor de tweede keer tekort kom. Nu maar hopen dat het toch nog genoeg is, want ik ga graag naar het WK."

Volledig scherm
Joris Nieuwenhuis (rechts) verliest de sprint om de tweede plek op het NK Veldrijden van Corné van Kessel, maar wordt door het brons wél beloftekampioen. © ANP