Volledig scherm
Bob de Jong reed vorige week in zijn Hyundai i20 R5 voor een promofilm alvast de eerste meters op Breda Airport. © Foto Gino van Outheusden / Pix4Profs

Nieuwe GTC Rally slaat direct aan: 'Leukste en grootste startveld sinds jaren'

GTC RallyDe GTC Rally wacht volgende week zaterdag (14 juli) een fel gevecht om de zege. Aan de start van wat in de volksmond ook bekend staat als de Nacht van Achtmaal verschijnen immers zeven zogenaamde R5-wagens. Onder hen de winnaar van vorig jaar Bob de Jong in zijn Hyundai i20 R5. 

Hij krijgt zware tegenstand van mannen als Hans Weijs jr (Ford Fiesta R5) en Hermen Kobus (Skoda Fabia R5). De R5's vormen dit jaar de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap. Het zijn moderne wagens die door de fabrikanten als goedkopere afgeleide van hun WK-kanonnen zijn gebouwd als zogenaamde klantenauto's voor ambitieuze rallyrijders. Door een strenge regelgeving zijn ze aan elkaar gewaagd, wat een spannend verloop van de rally bevordert. 

Appels en peren

De tijd dat wedstrijden als de GTC-rally een gevecht was tussen appels en peren is daarmee volgens voorzitter John Elst voorbij. ,,Dit is het leukste startveld dat we in jaren gehad hebben", zei hij donderdagavond tijdens de presentatie van het evenement. ,,Ronald Leemans werd de afgelopen jaren derde en vierde in een ouder type rallywagens, dit jaar blij zegt te zijn wanneer hij in de top-7 eindigt, zegt alles over het niveau van de deelnemers van de komende editie", zegt Elst.

Het past tevens bij het streven om de rally terug in de lift te krijgen. Met de verhuizing van het rallyhart naar Breda Airport en het qua tijd inkorten van de rally naar een eendagswedstrijd, denkt Elst een evenement te creëren wat beter aansluit wat deelnemers en toeschouwers momenteel willen. Tot zijn  grote verrassing moet Elst vrijdag het bordje 'vol' op de inschrijfpagina hangen. Met 106 deelnemers zit de Nacht van Achtmaal ouderwets vol.

De Nacht van Achtmaal

De rally bestaat dit jaar uit 12 klassementsproeven met een totale lengte van 156 kilometer. Veel kilometers in een beperkte tijd maken de wedstrijd zwaarder dan ooit, beseffen ook de toppers. De Nacht van Achtmaal is op 14 juli weer de traditionele afsluiter van het geheel. Drie keer achtereen wordt daar de fameuze 22 kilometer lange proef van De Hel gereden. De winnaar wordt rond 01.00 uur terugverwacht op 'Seppe'. 

De autosportdag begint om halftien op Breda Airport met een rallyfestival, waarop tot half één honderden showauto te zien zijn en er op de landingsbaan onder meer een airstrip dragrace wordt gehouden voor pk-rijke wagens. Vanaf 13.00 uur is het de beurt aan de rally. Op het vliegtuig wordt twee keer een proef van bijna drie kilometer gereden. 

Toeschouwers kunnen er ook de servicemonteurs aan het werk zien.