Volledig scherm
Ebert Dollevoet © Frank Vonken

NAC’s horecaman Dollevoet rijdt rally met zijn hart

VALKENSWAARD / BREDA - Trek in een gezapig leventje heeft-ie niet. „De wil om te presteren is soms te sterk”, zegt Ebert Dollevoet (50), Dakar-deelnemer en de zakenman die onder meer bij NAC  de horeca verzorgt. ,,Je grenzen willen verleggen vind ik een goede instelling, in zowel sport als zaken.”

Hart
Dollevoet staat 2 januari in Paraguay aan de start van de 39ste Dakar Rally. Dat doet de ondernemer uit Valkenswaard samen met navigator Patrick van Lee, in een Volvo V8. Het wordt Dollevoets negende ‘Dakar’. „Ik race meer met het hart dan met het verstand. Dat pakt niet altijd goed uit. Ik reed de Dakar op de motor en heb zowat alles in mijn lijf gebroken. Daarom ben ik overgestapt naar de auto.”

Niet dat hij het nu rustig aan zal doen tijdens de Dakar, die voert door Paraguay, Bolivia en Argentinië. „Ik probeer eruit te halen wat erin zit. Doe ik dat niet, dan heeft het voor mij weinig waarde mee te doen. Niet dat ik koste wat kost de eindstreep wil halen. Mijn hart neemt de risico’s. Maar pas na overleg met mijn verstand.”

Broodjes
Hij doet op vergelijkbare wijze zaken. Dollevoet is eigenaar van Top Events, dat de horeca verzorgt bij onder meer voetbalclub PSV en de concerten van Guus Meeuwis. Dollevoet verkocht bijna twee decennia terug al broodjes op Pinkpop. „Een simpel broodje. Vegetarisch. Champignons, sla, taugé en een sausje.” Hij heeft een kantoor in het stadion van PSV. „Nee, ons assortiment in het stadion is niet vegetarisch. Daar draait het om friet, bier, hamburgers en cola.”

Dollevoet raakte de afgelopen jaren meer en meer betrokken bij de Bredase eerstedivisionist NAC. Hij investeerde drie jaar geleden in ‘het beste café van Europa’. „Er was behoefte aan nieuw beleid”, aldus Dollevoet. „Hans Smulders (voormalig technisch manager van FC Eindhoven, red.), Justin Goetzee en ik trekken de kar in Breda. Waarom ik het doe? Ik verzorg de horeca bij NAC. Heb er dus een financieel belang bij. Maar het gaat me ook om iets anders. NAC is een prachtige club met geweldige supporters. Die mensen verdienen het dat hun club in de eredivisie speelt De uitdaging: NAC terugbrengen naar het linkerrijtje van de eredivisie.”

Malheur
De Dakar. Dollevoet reed de rally nooit uit. „Maar het zat ‘m geen enkele keer in een ongeluk of een blessure. Het was altijd technische malheur. Je moet een beetje geluk hebben. Dat ontbrak er nogal eens aan. Mijn doel in deze Dakar? Uitrijden. Maar tegelijkertijd: naar vermogen presteren.” Zijn team bestaat uit zeven man. „Een navigator, vier monteurs, een kok en ik”, zegt Dollevoet. „Patrick navigeert, maar hij is ook technisch onderlegd. Dat kan onderweg van pas komen. We zitten met zijn tweeën in de buggy. En ik ben geen automonteur.”

Hij roept voor vrijwel iedere deelname aan de Dakar, dat het zijn laatste wordt. „Ik weet het”, lacht Dollevoet. „Laat ik deze keer mijn mond houden.”