Maya Kingma kon geen vervolg geven aan de sterke resultaten in Yokohama (7de) en Weert (3de, team relay). Volgend weekend wacht de team relay in Nottingham.
Volledig scherm
Maya Kingma kon geen vervolg geven aan de sterke resultaten in Yokohama (7de) en Weert (3de, team relay). Volgend weekend wacht de team relay in Nottingham. © Pix4Profs-Ron Magielse

Mindere dag voor triatlete Maya Kingma in Leeds

triatlonNa twee top tien-noteringen moest Maya Kingma in Leeds genoegen nemen met de 27ste plaats. De Bredase triatlete finishte op ruim acht minuten achterstand van de Britse winnares Georgia Taylor-Brown.

Het duo Katie Zaferes en Sophie Coldwell scheidde zich al in een vroeg stadium in de wedstrijd af van de overige 33 deelnemers in Leeds. Op 25 tellen van de kopgroep nestelden Maya Kingma en Rachel Klamer zich in de tweede groep achtervolgers. Kingma kende, ondanks een goed zwemonderdeel waarin ze nipt de aansluiting met de koploopsters miste, een terugval bij de fietswissel waardoor ze de kopgroep een gat zag slaan.

In de tweede groep met achtervolgers ging het niet naar de wens van Kingma, wat haar achterstand op de kopgroep al snel deed oplopen tot een kleine minuut na de eerste fietsronde. Licht geïrriteerd moedigde ze tevergeefs haar mede-achtervolgers aan om het gat te dichten.

Het omgekeerde gebeurde in de straten van Leeds. De Britse triatletes Jodie Stimpson en Non Stanford namen de leiding van de achtervolgers en lieten het na om het gat dicht te rijden. Bij het ingaan van het looponderdeel was de achterstand van de groep met onder meer Kingma in de gelederen opgelopen tot bijna twee minuten.

In het tien kilometer lange looponderdeel door het centrum van Leeds namen de razendsnelle Taylor-Brown en Zaferes een behoorlijke afstand. Uiteindelijk was het Taylor-Brown die in haar thuisstad als eerste over de streep kwam. Klamer werd de beste Nederlandse op de elfde plaats, gevolgd door een 27ste plaats van Kingma die op acht minuten en achttien seconden van Taylor-Brown finishte.