Volledig scherm
© Jeroen Jongeneelen

Michiel van Nispen wil na de minister ook de Mastbroscross aanpakken

BREDA - Als de nummer 7 op de lijst van de SP gaat Michiel van Nispen in de maart de strijd om de Kamerzetels in. ,,Zo hoog zal ik zondag zeker niet eindigen”, zegt de 34-jarige Bredanaar over de uitdaging die hem dan te wachten staat in de Mastboscross. ,,Misschien dat de 21ste plek erin zit”, vervolgt hij met een knipoog naar de plaats die plaatsgenoot Bob Maes inneemt op de SP-lijst.

Sinds 2014 zit Van Nispen voor de SP in de Tweede Kamer. Pendelend tussen Den Haag en Breda is de mogelijkheid om goed en veel te trainen hard achteruit gegaan. ,,Opmerkelijk genoeg zijn mijn tijden nog van een niveau waarvoor ik me niet hoef te schamen. Ik had verwacht dat de resultaten in de wedstrijden harder achteruit zouden lopen.”
Het zal het talent en zijn schitterende loopstijl zijn, denkt de rennende socialist dan maar. De 10 kilometer loopt hij nog altijd in de 33 minuten (‘Was in de 31’) en met plezier denkt hij terug aan de TOF cross in Galderzicht, waar hij op het podium terecht kwam. ,,Maar ik denk dat een top-10 in de Mastboscross niet meer zal lukken. Daarvoor is het niveau van de concurrentie te hoog.”
Het doet volgens Van Nispen niets af aan het fanatisme waarmee hij zondag het bos induikt. ,,Omdat ik het een fantastische wedstrijd vind. De cross van mijn eigen club AV Sprint in mijn eigen bos. En dan nog eens een topcross ook.”
De vraag of Van Nispen ondertussen meer Kamerlid dan atleet is geworden, prikkelt hem. ,,Ik hink, denk ik, op twee gedachten. Het werk in de Tweede Kamer is zo druk dat er minder tijd over is gebleven om te lopen. Aan de andere kant houdt het lopen me gezond en scherp.”
De afgelopen week kwamen het Kamerlid en de atleet elkaar wat dat betreft uitdagend tegen. ,,Het leek een rustige week te worden”, kijkt Van Nispen terug op enkele roerige dagen in politiek Den Haag. ,,Als woordvoerder justitie zou ik me bezig houden met de privatisering van de casino-wereld. Kwam daar plots de bonnetjesaffaire rond minister Ard van der Steur overheen. Daar moest ik me dus op vol storten. Op dinsdag ben nog vlug het dikke boek (De rekening voor Rutte) van Bas Haan over deze affaire gaan lezen.”
Het werd twee dagen later een memorabel debat. ,,Het is een dossier waar ik al vanaf het begin bovenop zit. Aanvankelijk zou ik namens de SP het woord voeren, maar toen het een fractieleidersdebat werd, was het mijn rol om Emile Roemer te adviseren. Hij heeft het fantastisch gedaan.”
Van Nispen was de dag begonnen met een duurloopje in het Haagse bos. ,,Daarna kon ik er weer voor even tegen.” Normaliter reist Van Nispen iedere avond terug naar Breda, waar vrouw, kinderen en pot op hem wachten.
,,Ondertussen heb ik een paar oude schoenen in Den Haag staan om daar te kunnen lopen als ik een keer in een hotel blijf slapen, maar zo’n drie keer per week probeer ik thuis te trainen.” Als de kinderen om half negen op bed liggen, rent hij in het donker door de buurt. ,,Dan doe ik noodgedwongen een rondje Prinsenbeek.” Ook de afgelopen week maakte hij er ’s avonds graag tijd voor vrij. ,,Als je na een drukke, enerverende dag thuiskomt, is lopen de ideale manier om de warboel in je hoofd te verwerken en de dingen op hun plek te zetten.”
Sinds Van Nispen parlementariër werd, is de atleet in hem veranderd, merkt hij. ,,Ik zoek nu bijvoorbeeld vooral de mooie evenementen op. Zoals afgelopen zomer de Maasdijkmarathon. Ik wilde dat gebied (rond Lith) graag zien. Ook ben ik niet alleen maar bezig met het verbeteren van mijn records.”
De Bredanaar excelleerde ooit in de Beerchase, een studentikoos kampioenschap waarbij op de baan de 3000 meter zeven keer moest worden onderbroken voor het (stilstaand) drinken van een glas bier. ,,Dat soort dingen heb ik achter me gelaten”, zegt de SP’er nu. Hij zoekt zijn sportieve uitdagingen tegenwoordig in een andere hoek. ,,Zo vond ik het ontzettend gaaf om Sabine van der Reijt (afgelopen najaar) te hazen in haar laatste Singelloop.”
Daarbij liep hij nog eens voorop in de ‘40 van Breda’, de combinatie van alle Singelloop-afstanden. ,,Je moet het leuk houden voor jezelf”, vindt Van Nispen. ,,Ik ben nu bezig met de Road to Rotterdam. Dat zijn gezamenlijke trainingslopen van mensen die dit voorjaar de marathon van Rotterdam willen gaan lopen. Ik geef als pacer het tempo aan.” Menselijk drama
Donderdag ‘haasde’ hij voor Roemer. ,,De uitkomst (het opstappen van Van der Steur) was onvermijdelijk, maar het is ook een menselijk drama”, zo kijkt hij terug op het debat. Is hij dan ook de sporter die per se wil winnen?
"Je moet niet te gemakkelijk vervallen in sportieve metaforen. Het ging er ons in het debat om dat Nederland behoefte heeft aan betrouwbare politici. Ik wil niet de indruk wekken dat wij triomfantelijk stonden te juichen bij het opstappen van Van der Steur. Het was wel een overwinning: de overwinning van de waarheid. Op de leugen waar je niet mee weg komt.”
Na de val van van der Steur wacht hem morgen de Mastbos- cross. Op de vraag of die deel uitmaakt van zijn verkiezingscampagne, barst Van Nispen in lachen uit. ,,Nee, ik neem geen flyers mee en ik begin tijdens een cross ook geen praatje over de politiek. Maar als iemand me erover aanspreekt, zal ik hem of haar met plezier overtuigen van de noodzaak om op de SP te stemmen.”