Volledig scherm
ANP

Mathieu van der Poel wint spierballenduel aan de Schelde

ANTWERPEN - Daags voor de wereldbekerveldrit in Namen vochten Mathieu van der Poel en wereldkampioen Wout van Aert aan de boorden van de Schelde hun zoveelste spierballenduel uit. Dankzij een waanzinnige manoeuvre van Van der Poel in de slotronde pakte de Nederlandse kampioen uiteindelijk de zege. Kevin Pauwels, die tot in de laatste ronde met de twee kemphanen optrok, finishte als derde. In de onderlinge zegestand leidt Van der Poel nu met twaalf overwinningen. Van Aert kwam tot dusverre tien keer als eerste over de meet.

Van der Poel en Van Aert wisten beiden wat hen te dien stond in Antwerpen: winnen, met in het achterhoofd de wetenschap dat zondag in Namen de zwaarste wereldbekermanche van het seizoen op het programma staat. "Daarom zaten er ook fases van wapenstilstand in", zo keek Van der Poel terug op het enerverende koersverloop. Hij en Van Aert probeerden enkele malen een gaatje te slaan, maar beseften al snel dat het in de slotronde moest gebeuren. "En we wisten ook allebei waar", aldus Van der Poel. "Je moest zorgen dat je als eerste de loopstrook inging. Want het was het beste om ook als eerste de laatste zandstrook te nemen."

In de voorlaatste ronde plaatste Van Aert echter op het pad richting de loopstrook zijn aanval. Hij sloeg een gaatje, maar Van der Poel kreeg het een halve ronde verder gedicht. En toen kwam het moment 'waar je het allemaal voor doet', volgens Van der Poel. In een regelrecht spierballengevecht probeerden beiden als eerste de bewuste strook op te gaan. "Het is alles of niks. In feite ga je veel te snel op die laatste bocht af, maar je moet wel." Van der Poel kwam hem op goed geluk door, maar troefde wel Van Aert af. De Belg moest ook nog eens in de remmen. "Maar nog was er niks verloren", keek Van Aert terug op de bloedstollende finale. Van der Poel knalde echter als eerste zo hard over de laatste zandstrook, dat Van Aert halverwege al het hoofd boog. "Op dat moment kon ik maar een ding doen", aldus Van der Poel. "Verstand op nul en zo hard mogelijk trappen."