Volledig scherm
ANP

Marianne Vos vierde bij rentree: 'Ik ben er blij mee'

ANTWERPEN - Onder grote belangstelling van de pers keerde Marianne Vos zaterdag in Antwerpen terug in de cross. De voormalige wereldkampioene deed direct mee voor de prijzen en finishte op het strand van Sint Anneke uiteindelijk als vierde. "Ik ben er blij mee", zei Vos over haar rentree. De Scheldecross werd in een spannende finale gewonnen door de Belgische Sanne Cant die op de valreep de vroege vluchter Sophie de Boer in de kraag greep. De Amerikaanse Katerina Nash eindigde als derde. Wereldkampioene Thalita de Jong (vijfde) behield de leiding in het DVV-klassement.

Omdat Marianne Vos er anderhalf seizoen tussenuit was, moest ze (bij gebrek aan punten) vertrekken vanaf de achterste rijen. Het verhinderde haar niet om zich snel te melden in de spits van de wedstrijd. "Daar moest ik later wel de tol voor betalen", stelde ze na afloop geamuseerd vast. "Ach, dat is iets wat me elke eerste cross van het seizoen overkomt." Na enkele rondjes kreeg ze te maken met een inzinking, waardoor ze in de achtervolging op De Boer het wiel van Cant en Nash niet langer kon houden. "Dan weet ik dat dit nog altijd een sport is van afzien. Ze diep moet je gaan. Daarnaast was het uiteraard weer wennen aan het ritme van de cross, het remmen en het schakelen."

Vos is van plan deze winter tien crossen te rijden. Of ze eind januari in Luxemburg het WK rijdt, hangt volgens de Brabantse af van het gevoel of ze mee kan doen voor de medailles. "Als ik dat gevoel niet heb, ga ik niet naar het WK." Niemand in Antwerpen die er zaterdagmiddag aan twijfelde dat dat het geval is."

Dat Thalita de Jong aan de Scheldeoever ploeggenote Vos voor zich moest dulden, vond ze niet verontrustend. "Ik wist van tevoren dat het zand mijn ding niet is. Het was wennen aan het losse zand en andere sporen. Na een tijdje ging het veel beter, maar toen was het al te laat." Aan de manier waarop een tempoversnelling van Vos haar in de tweede ronde uit de kopgroep wierp, wist ze genoeg over de vorm van Vos. "Daar schrok ik niet van. Marianne duikt het veld niet in als ze er de vorm niet voor heeft." De wereldbekercross van zondag in Namen slaat Vos nog even over. De Jong is daar wel van de partij. Net als Sophie de Boer, die haar lange vlucht in Antwerpen zag sneuvelen in de laatste honderden meters. "Het was niet de bedoeling om vanaf het begin alleen op kop te rijden. En daarnaast wilde ik niet al te diep in mijn reserve gaan omdat de wedstrijd van morgen voor mij veel belangrijker is." Sanne Cant sloot vlak voor de finishstraat aan en was kansloos in de eindspurt.