Marianne Vos alweer een winnaar in het veld

DIEGEM - Marianne Vos heeft niet meer dan twee crossen nodig gehad voor ze de eerste zege van het seizoen kon bijschrijven. In Diegem (Superprestige) troefde ze in de finale van de Superprestigecross topfavoriete Sanne Cant op indrukwekkende wijze af. 

Cant maakte meer dan anderhalve ronde vergeefs jacht op de ontketende oud-wereldkampioene. "Op dit parcours moest ik het niet hebben van een specifieke actie, maar van een reeks van versnellingen. Op die manier kun je dus Cant achter je houden", zei Vos na haar zege. Toen Cant onderuit ging in een modderstrook, was de weerstand van de Belgische definitief gebroken. De derde plaats ging naar de Tjechisch-Amerikaanse Katerina Nash. Vos' ploeggenote Lucinda Brand pakte de vierde plaats.

Omdat Vos dit seizoen nog maar een cross gereden had, moest ze vertrekken vanaf een van de achterste startrijen. Net als vorige week in Antwerpen, meldde ze zich al snel vooraan. In Antwerpen moest Vos die rush naar voren bekopen met een inzinking. In Diegem voelde ze zich al weer een stuk sterker. Ze durfde twee ronden voor het einde zelfs de cross in handen te nemen. "Ik wilde in ieder geval niet in het wiel zitten van Sanne Cant. Sanne maakte geen foutjes. Ik wel. Een foutje en ze is weg. Aanval was dus de beste verdediging."

Na een fietswissel van Cant kreeg ze een gaatje van twintig. "Omdat je Sanne beter achter je kunt hebben, ben ik door blijven rijden. Tegelijkertijd voelde ik dat ik die aanval tot de finish kon volhouden."

Voor veel kenners meldt Vos zich daarmee op slag als topfavoriete voor het komende WK (eind januari) in Luxemburg. Haar volgende wedstrijd is Tweede Kerstdag, wanneer de wereldbekermanche van Zolder op het programma staat.