Volledig scherm
Manuel de Backer: 63ste slechts op het EK. 'Dit doet pijn.' © Ad Pertijs

Manuel de Backer kan op EK cross ‘bij niemand aanhaken’

De 63ste plaats op het EK cross country ‘onder 23' was niet wat Manuel de Backer in gedachte had toen hij gistermorgen aankwam op de Beekse Bergen. ,,Dit doet echt pijn", zei de Thor-atleet uit Essen dan ook toen hij iets meer dan twee minuten na de Franse winnaar Jimmy Gressier over de streep was gelopen. ,,Omdat het zo dicht bij huis is, waren veel mensen voor mij naar hier gekomen en dan lukt het me gewoon niet om er alles uit te persen.”

Voor De Backer was het het derde EK dat hij liep. ,,Daar lag het dus niet aan. Ik weet wat het is om zo'n wedstrijd te lopen.” Het parkoers was door de regen superzwaar geworden. ,,In België heb ik wel meer van dit soort wedstrijd gelopen. Ik kan er normaal ook goed tegen. Daar lag het dus ook niet aan.”  Waar dan wel aan? De Backer trekt vertwijfeld zijn schouders op. ,,Bij de start zat ik nog waar ik wilde zitten.  Aan de spanning van zo'n evenement kan het dus niet liggen.”  

Aan de start lag het volgens hem niet. ,,Het was wel apart dat de modder je om de oren vloog bij de start, maar op zich zat ik waar ik wilde zitten. Alleen ging het daarmee voor geen meter meer. Ik kon niet meer versnellen, ik bleef steeds meer verder terugzakken en ik kon bij niemand aanhaken. Eigenlijk kreeg ik het er vandaag gewoonweg niet uitgeperst.”

Met het EK neemt De Backer direct afscheid van het crossseizoen. ,,Ik ga nu mijn rust pakken en me daarna voorbereiden op het komende baanseizoen. Op de tien kilometer hoop ik wel te kunnen doen wat hier niet lukte.”