Volledig scherm
Het podium in Zevenbergen rond winnares Lorena Wiebes. Links van haar nummer twee Monique van de Ree. Rechts nummer drie Lauretta Hanson uit Australië. © Ad Pertijs

Lorena Wiebes steekt in Zevenbergen juichend de smerige vingers de lucht in

Op het moment dat de finale in gang schoot, dreigde de Profronde Zevenbergen voor topfavoriete Lorena Wiebes op een fiasco uit te draaien. Bij het uitkomen van een bocht liep haar ketting van het voorblad en kwam daarbij nog vast te zitten ook. De rappe tiener uit Mijdrecht zag kans om het euvel snel te verhelpen en een kwartiertje later spurtte ze met besmeurde vingers naar de zege.

,,Gelukkig kon ik al rijdend de ketting er terug opleggen. Daardoor kon ik aansluiten bij het tweede groepje en even later van daaruit terugrijden naar de kopgroep", zo keek de renster van Parkhotel Valkenburg terug op wedstrijd, waarin ze al snel voorop kwam met zeven andere hardrijders. 

Dat achttal (naast Wiebes ook Minke van Dongen, Monique van de Ree, Nathalie van Gogh, Janine van der Meer, Lauretta Hanson, Demi Vollering en Nienke Wasmus) zette de rest resoluut op een kansloze achterstand. Daarmee was voor vrouwen als Sanne Cant en Sophie de Boer de kans op een podiumplek al vroeg verkeken.

Voorin spatte de kopgroep zo'n tien ronden voor het einde uiteen. Van Gogh, Van de Ree, Hanson en Wiebes zochten de aanval. Al direct verloor Wiebes haar ketting en daarmee de aansluiting bij de vluchters. Nadat Vollering de oversteek al had weten te maken, kon uiteindelijk ook Wiebes voorin haar plekje in de kopgroep opnieuw innemen. 

Na een spetterende laatste ronde, kwam Van de Ree als eerste door de laatste bocht. Alleen Wiebes kwam daarna nog over haar heen.   

Uitslag: 1. Wiebes, 2. Van de Ree, 3. Hanson, 4. Vollering, 5. Van Gogh, 6. Wasmus,  7. Slingerland, 8. Van der Meer, 9. McDermod, 10. De Boer.

Volledig scherm
De met kettingvet besmeurde gouden vingers van Lorena Wiebes. © Ad Pertijs