Volledig scherm
Vlnr Gerwin Valentijn (die zaterdag reserve was), John Tijssens, Peter De Backer, Dave Christiani en Eddy Merckx met de beker voor het landskampioenschap van L&B. © Jan Martens

L&B Ledermode met overmacht naar landstitel driebanden

L&B Ledermode heeft zich zaterdagavond in Zundert gekroond tot landskampioen driebanden. De ploeg uit Hoeven won de uitwedstrijd tegen STZ met 2-6.

Vrijdagavond had L&B ook al de eerste finalewedstrijd in eigen huis gewonnen, toen met 8-0. STZ stond daardoor zaterdag in biljartcentrum Den Hoek voor een bijna onmogelijke opgave: alle vier de partijen van L&B winnen en een achterstand van 50 caramboles goed zien te maken.

Mission impossible

De thuisploeg begon nog wel voortvarend aan die mission impossible. Rik van Beers kende een sterke start in zijn partij tegen John Tijssens en leidde na drie beurten met 12-5. Op de andere tafel maakte zijn drie jaar oudere broer Barry het nog bonter tegen Peter De Backer. Door een serie van 14 in de vierde beurt liep de Rijsbergse biljarter van STZ uit naar een voorsprong van 23-1.

De broers Van Beers wisten dat hoge niveau echter niet vast te houden. Rik zag Tijssens zelfs helemaal langszij komen. Met zijn winnende carambole in de 25ste beurt (29-40) bezorgde de Tilburgse biljarter L&B de landstitel. Door zijn overwinning was de ploeg uit Hoeven niet meer in te halen door STZ.

Spanning

De spanning was daarmee in een keer uit de wedstrijd. De Backer, die aanvankelijk nog sterk was teruggekomen, liet op de andere tafel zijn partij in de slotfase opzichtig lopen tegen Barry van Beers: 40-25 in 25 beurten. De twee laatste wedstrijden werden daarna alleen nog voor de statistieken gespeeld.

L&B zette daarin de kroon op de titel door die ook allebei winnend af te sluiten. Dave Christiani versloeg Peter Ceulemans (30-40 in 23 beurten) en Eddy Merckx klopte Roland Forthomme (34-40 in 20 beurten).

Daarna kon de Hoevense ploeg de beker voor het landskampioenschap in ontvangst nemen.  Volgende week staat voor zowel L&B als STZ de nationale bekerfinale in Berlicum op het programma, waar in totaal acht ploegen aan deelnemen.