Volledig scherm
Lars van der Haar in actie. © Ad Pertijs

Lars van der Haar tankt vertrouwen met winst in Rucphen

RUCPHEN - Lars van der Haar weet weer wat winnen is. Op de terugweg na een zware bovenbeenblessure schreef de kopman van Telenet-Fidea gedecideerd de Cyclocross Rucphen op zijn naam. Ploeggenoot Jim Aernouts finishte als tweede. De derde plaats was voor Stan Godrie. "Ik heb meer energie in deze cross gestopt dan ik van plan was, maar dat moest gewoon even", zei hij lachend.

Van der Haar had immers niet verwacht dat hij na de eerste ronde al gevlogen was. "Ik trok hard door in de verwachting dat we met een man of vier voorop kwamen. Toen ik omkeek was ik alleen", schetste Van der Haar het begin van zijn lange, winnende solo. Achter hem probeerden Aernouts en Godrie de achtervolging in te zetten. Daarbij kon Godrie de Belg niet volgen. "Ik was even bang dat Marcel Meisen terug zou komen, maar ik vond al snel mijn ritme op dit parcours. Toen ik zag dat Marcel weer terrein verloor, voelde ik me zeker van de derde plaats", zei een tevreden Godrie.

Lars van der Haar stond een maand geleden voor een lange weg terug omhoog. "Ik hoop alleen dit seizoen nog een cross te winnen", sprak hij na de wereldbekercross in Zolder. In Rucphen was het zover. "Al bedoelde ik toen wel het winnen van een grote klassementscross. Maar dat maakt hier niet uit. Dit is mooi. Je probeert altijd een Nederlandse cross mee te pakken. Wat ik nodig heb is vertrouwen. Deze zege geeft me vertrouwen." Ongeacht de tegenstand? ''Zeker. Ik kijk alleen naar mezelf. Als ik zie hoever ik in Zolder nog achter Jim Aernouts eindigde en dan ik hem vandaag (met 40 sec) voor kan blijven, zegt me dat hoe ver ik alweer ben."

De voormalige Nederlandse kampioen start morgen in de wereldbekercross van Hoogerheide en hoopt de week erop al weer mee te kunnen strijden om de ereprijzen. "Die twee (Van der Poel en Van Aert) kan ik niet volgen, maar daarachter hoop ik op een goede dag."

David van der Poel was de derde Nederlander op de zesde plaats. "Dit zijn de crossen waarop ik een podiumplek kan pakken. Dat was vandaag ook het doel. Ik heb me niet ingehouden, maar het feit dat ik de afgelopen week drie dagen ziek op bed heb gelegen, is volgens mij de reden dat het niet gelukt is."

Volledig scherm
Lars van der Haar. © Ad Pertijs