Kwist snelste in Marathon Brabant in Etten-Leur, Jeroen van Damme wint halve marathon

VIDEOJeroen van Damme heeft de halve marathon bij de Marathon Brabant in Etten-Leur op zijn naam geschreven. De 46-jarige Roosendaler kwam binnen in 1:12:16. De hele marathon was een prooi voor Patrick Kwist, terwijl Tim van den Broeke de 10 kilometer won.

Pas zondagochtend wist hij zeker dat hij mee zou doen. Dat heeft alles te maken met de combinatie van dystonie en conversie, die dit jaar bij hem werd vastgesteld. Daarover vertelde hij voorafgaand aan de marathon alles aan deze krant. ,,Het ging goed, net zo goed als vroeger alleen tien minuten minder snel”, grijnsde de Roosendaler. Na 1.12,16 uur kwam hij onder luide toejuichingen over de eindstreep. Daarna duurde het geruime tijd voordat Alexander Picard uit Chaam de streep passeerde. Snelste vrouw werd Saskia Heijnen uit Leiden. ,,Waanzinnig, ik ging van start met een record van 1 uur 31 minuten en win vandaag met 1 uur 26 minuten.” Ook Amber Bongertman, Sanne van Helmond en Birgit Voorn kwamen ondanks de harde gure wind tot snelle tijden tijdens deze 36e Van Oers Marathon Brabant.

De hele marathon werd gewonnen door Patrick Kwist (49). De atleet uit Papendrecht won in 2:32:52, ruim tien minuten voor zijn naaste belager Roy Werner. Kwist kroonde zich vorige week nog tot Nederlands kampioen marathon in zijn leeftijdscategorie (45+)  in Amsterdam. Roel van Nes uit Standdaarbuiten werd in Etten-Leur derde. Bij de vrouwen won Melanie Spruyt. 

Tim van den Broeke won de 10 kilometer in Etten-Leur. De Zeeuw was een kleine halve minuut sneller dan Melvin Franken. De atleet uit Sprundel kwam als tweede binnen in 32:33. 

Volledig scherm
Jeroen van Damme © Pix4Profs / Joris Knapen
Volledig scherm
Melvin Franken uit Sprundel werd tweede bij de 10 kilometer. © BNDS
Volledig scherm
Jeroen van Damme © Pix4Profs / Joris Knapen
  1. ‘Profeet’ Van der Rijt droomt stiekem al van promotie met TOP OSS: ‘Ik zet een ‘1' neer tegen FC Dordrecht’

    ‘Profeet’ Van der Rijt droomt stiekem al van promotie met TOP OSS: ‘Ik zet een ‘1' neer tegen FC Dordrecht’

    Elke week voorspelt een andere (oud-)speler of (oud-)clubman in dienst van een Brabantse club de wedstrijden van het weekend als Profeet van de Week. Deze week is het de beurt aan Ruud van der Rijt (30). De voormalig verdediger speelde in zijn loopbaan voor Willem II en FC Eindhoven. Tegenwoordig is hij assistent-coach bij TOP Oss. Genoeg (Brabantse) voetbalervaring dus, maar kan hij ook goed voorspellen?

poll

Wie wint de Ronde van Vlaanderen?

  • Mathieu van der Poel (36%)
  • Zdenek Stybar (12%)
  • Wout van Aert (9%)
  • Greg van Avermaet (6%)
  • Bob Jungels (5%)
  • Peter Sagan (13%)
  • Niki Terpstra (5%)
  • Iemand anders... (13%)
5008 stemmen