Volledig scherm
Patrick Kwist wint op de Markt in Etten-Leur zijn vijfde Marathon Brabant. © Ad Pertijs

Kwist kwam, zag en wint voor vijfde keer marathon Etten-Leur

Op de dag dat zijn parkoersrecord aangevallen zou worden door de Belg Stef Simons, won Patrick Kwist in Etten-Leur toch weer gewoon zelf ‘zijn’ Marathon Brabant. De Rotterdammer finishte in een keurige tijd van 2.32.27. Drie minuten later kwam Roy Werner uit Dordrecht op de Markt als tweede over de streep. De derde plek was voor SP-kamerlid Michiel van Nispen, die tot zijn eigen verrassing een pr liep: 2.41.56.

Bij de vrouwen ging de winst naar Chantal van Oosterwijck. De 41-jarige Vlaamse rondde haar eerste marathon ooit af in 3.04.05. De tweede plaats was voor Michaela Kondasova (3.06.12), de derde voor Leonie Ton (3.07.59).

Dat Kwist voor de vijfde keer de Marathon Brabant won was tegelijkertijd wel en geen verrassing. Hij besloot pas zondagochtend in te schrijven voor de wedstrijd waarin de Belg Stef Simons een aanval wilde te doen op zijn parkoersrecord van de Herfstmarathon: 2.28.44. Vlaming die een tijd van 2.25 in de benen heeft, kwam echter niet opdagen.  En dus had Kwist het rijk weer alleen in Etten-Leur.

Vorige week liep de Rotterdammer in Amsterdam de marathon nog in 2.32. Twee van dergelijke wedstrijden achter elkaar lopen is verre van vanzelfsprekend. ,,Ik loop veel, maar ik heb wel tot zondagmorgen gewacht om te bekijken in hoeverre mijn benen al hersteld waren van Amsterdam. Bij het opstaan voelden ze goed en toen heb ik de trein naar Etten-Leur genomen.”

Daar liep hij conservatief en ontspannen opnieuw een scherpe tijd. Bij de vrouwen was Van Oosterwijck eveneens dik tevreden met haar eindtijd. ,,Het was de eerste keer dat ik verder ben lopen dan de halve marathon. Daarin staat mijn pr op 1.27. Dat tempo heb ik dus redelijk kunnen vasthouden", sprak de kleine Vlaamse uit Borgloon opgelucht. 

Michiel van Nispen stond eveneens te kijken van de tijd die hij op de klokken had gezet. ,,Ik dacht voor 2.48 te gaan, maar dankzij deze man ging het toch sneller dan ik had verwacht", zei de politicus wijzend op Spado-atleet Nick van der Bleeken. Die trok een ‘leuke groep’ richting de 2.42. In de finale zag Van Nispen kans om Van der Bleeken achter zich te houden in de strijd om de derde plaats.