Volledig scherm
Kelvin Bakx knalt zelfverzekerd de top-10 binnen. © Photo News

Kelvin Bakx verhoogt de feestvreugde op WK veldrijden: top-10

BIELES - Na wereldkampioen Joris Nieuwenhuis en bronzen Sieben Wouters werd er aan de finish van het WK veldrijden voor beloften nog een Nederlander lachend en met open armen ontvangen door bondscoach Gerben de Knegt: Kelvin Bakx. De 21-jarige Bergenaar verbaasde in Bieles iedereen met zijn tiende plaats. Hij kwam luttele centimeters te kort om in een eindsprintje de Belgische topfavoriet Quinten Hermans de negende plek af te snoepen. En ondertussen had hij kans gezien om uittredend wereldkampioen Eli Iserbyt achter zich te houden. ,,In de laatste ronde kwam (de Franse kampioen) Clement Russo nog opzetten. Ik dacht: het gaat mooi niet gebeuren dat ik hier nog elfde word. Ik moet top-10 rijden."

En zo onderstreepte Kelvin Bakx het gezegde dat op een WK haf falles mogelijk is. De logica van het seizoen telt niet langer als spanning van de regenboogtrui over de cross hangt. Een Spanjaard die tweede werd, Wouters derde, geen Belgen op het podium en Bakx in de top-10, het kan kennelijk alleen op het WK. ,,Ik ben Gerben dankbaar dat hij me heeft meegenomen", zei Bakx na afloop. De Bergenaar had formeel niet voldaan aan de selectienormen, maar De Knegt streek over zijn hart en gunde de stugge doorzetter zijn laatste plekje in de selectie.

Bakx moest bij gebrek aan UCI-punten wel vanaf de laatste startrij vertrekken. In no time was hij doorgeschoven naar plek 15. ,,Goed het binnenkantje gepakt in de eerste bocht, goed opgeschoven op de schuine kant en daarna maar blijven opschuiven. Toen ik aan het bovenkantje van de schuine kant in een keer veel personen inhaalde, zat ik zomaar in de top-10.", keek hij terug op zijn opmars. ,,Ja, wie had dit kunnen denken", was hij net zo verbaasd als iedere andere volger van de cross. Jagen op Quinten Hermans, Eli Iserbyt afhouden, dat is immers niet wat Bakx doorgaans doet in een veldrit. ,,Ik heb geen druk he", probeerde hij zijn uitzonderlijke prestatie te analyseren. ,,Misschien zijn Quinten en Eli er daardoor wel een beetje doorheen gezakt."

De jeugdige fietsenmaker vond echter ook zijn eigen kracht terug op het parcours in Bieles. ,,Een beetje tactisch rijden, de balken erin, een schuin kantje, een beetje glijden, voor mij was het gewoon een goed rondje." Hij deed het op de dag dat ploeggenoot Joris Nieuwenhuis goud pakte en Sieben Wouters het brons voor zich opeiste. ,,Dat wordt dus een feestje." Dat hij zelf een bijdrage had geleverd in de feestvreugde in het Nederlandse kamp ontging hem aanvankelijk een beetje. ,,Ik denk dat ik tevreden mag zijn", durfde hij alleen te zeggen.