Volledig scherm
De inmiddels 77-jarige Kees Haast bij zijn huis in Rucphen. „Als ik vroeger Rijsbergen uitreed om te gaan trianen, stonden de tranen al in mijn ogen van de heimwee.” foto René Schotanus/Pix4Profs

Kees Haast krijgt eigen boek: 'Ik ben heel mijn leven een open boek geweest'

RIJSBERGEN - Het wielerleven van Kees Haast staat vanaf volgende week te boek in 'Vader ik wor koereur'. Of er veel nieuws in staat? "Voor Wilma en de kinderen wel, denk ik."

Kees Haast (77) woont al weer jaren in Rucphen. "Ach, hier bakken ze ook brood", zegt hij olijk. Rijsbergen zit nog altijd in zijn hart, maar niet zoals in de dagen dat hij als wielrenner uitgroeide tot de trots van het dorp. "Als ik de Hoefstraat uitreed om te gaan trainen, stonden de tranen al in mijn ogen van de heimwee. Als ik terugkwam waren die tranen er weer. Van blijdschap."

Van deze Kees Haast verschijnt volgende week vrijdag een boek: 'Vader ik wor koereur.' Het is een vooral romantische terugblik geworden op zijn periode als wielrenner. In de jaren vijftig kwam hij als boerenzoon via zijn vriend Sjef Jochems in aanraking met de wielersport. In de jaren zestig groeide de kleine Haast uit tot een van de lievelingen van het publiek. "Ik was niet iemand die eerst het bordje van de ander leeg at. Zodra de start was gegeven, wilde ik aanvallen."

Echt beroemd werd Haast pas als klimmer. Het moment waarop hij ontdekte een klimgeit te zijn, staat hem nog helder voor de geest. "In de Ronde van Zwitserland in 1964. Ik had nog nooit een col gezien en vroeg De Pel (zijn ploegleider Kees Pellenaars, red.) 'wanneer komt die berg nou?' 'Die ben je al over', antwoordde hij. Ongelogen waar. Het was ook maar een colletje van de derde categorie of zo. Maar sindsdien zat ik voor een bergetappe fluitend aan het ontbijt. Van mij mocht het iedere dag een bergetappe zijn."

De val van Haast maakte lange tijd deel uit van het collectieve geheugen van het land. Het staat uitgebreid beschreven in het boek. Net als de rest van zijn voor het grote publiek minder bekende deel van zijn carrière. "Volgens mij staat er niks nieuws in", zegt Haast over de inhoud van het boek. "Ik ben heel mijn leven een open boek geweest als het gaat over mijn carrière."

Niet voor zijn vriendin Wilma, met wie hij al dertig jaar samen is na de scheiding van Nellie. "Nu weet ik iets meer over zijn leven als wielrenner", zegt ze na het lezen van het boek. "Datzelfde geldt voor mijn kinderen. Ik heb hen nooit verteld over mijn carrière."