Volledig scherm
Macha Matheeuwissen, in het blauw-wit van hoofdklasser DSE uit Etten-Leur, ruilde de tatami voor het voetbalveld. foto Roel van Gorp

Judoka Macha Matheeuwissen koos voor voetballen bij DSE

VROUWENVOETBAL - Macha Matheeuwissen was een succesvol judoka, maar de sportvrouw uit Zevenbergschen Hoek voetbalt nu alweer enkele seizoenen met DSE uit Etten-Leur in de hoofdklasse.

Als klein meisje blonk Matheeuwissen uit als judoka en als voetballer, maar er moest op enig moment gekozen worden. „Op de tatami won ik alles wat er te winnen viel. En er werd aan mij getrokken, dus de keuze was snel gemaakt.” Het leven van Matheeuwissen stond in het teken van judo, maar aan het einde van haar tienerjaren ging het mis. „Mijn trainer in Rotterdam stopte, met de nieuwe coach klikte het niet zo goed. Iedere dag stopte ik er veel energie in maar ik kreeg er niet genoeg meer voor terug.” Een mentale worsteling volgde. „Ik heb er een jaar mee rondgelopen en toen de knoop doorgehakt.”

Zwarte gat
De inwoonster van Zevenbergschen Hoek viel daarna in het bekende zwarte gat dat topsporters vaak ervaren nadat ze gestopt zijn. „Ik was blij dat ik alle dagen vrij had en kon doen wat ik wilde. Maar ik had geen hobby’s en weinig vrienden, ik had jarenlang alleen maar gejudood”. Spijt heeft ze echter niet. „Natuurlijk had ik even twijfels, maar achteraf was het de beste keuze”.

Via een vriendinnetje kwam Matheeuwissen terecht bij DSE in Etten-Leur. „Ik zocht een hobby en ik heb snel nieuwe vrienden gemaakt. Ik ben er altijd, maar ik zal nooit de beste voetballer worden. daarvoor mis ik een groot deel in mijn ontwikkeling, maar diep van binnen zou ik het natuurlijk wel willen.”