Volledig scherm
Anton Joore, assistent-trainer bij Aalesunds FK. (bewerking van een origineel van Pro Shots / Frank Renia)

Joore helpt 'Nederlands' Aalesunds aan lijfsbehoud na superserie

ALESUND, NOORWEGEN - De komst van Anton Joore (61) heeft het Noorse Aalesunds FK geen windeieren gelegd. De ploeg verloor sinds zijn komst één keer, maar won de laatste zes wedstrijden op rij, waardoor lijfsbehoud een feit is.

Toen Joore medio augustus zaterdag tweedeklasser Klundert verliet voor het Noorse avontuur stond Aalesunds FK op plek 14 van de 16, verkerend in degradatienood. De eerste wedstrijd, tegen Stabaek, ging meteen verloren (3-0), de week erop werd een gelijkspel behaald tegen Sarpsborg (2-2). Maar daarna werd een stijgende lijn ingezet: zes zeges op rij volgden. Sinds de 2-3-overwinning op Viking vorige week vrijdag staat Aalesunds negende in de Tippeligaen en zijn de degradatiezorgen definitief voorbij.

Winnaarsmentaliteit
De Noorse krant Dagbladet spreekt van een 'Nederlandse ommekeer'. "Met de gigantische Vito Wormgoor (ex-ADO Den Haag, red.) in de ploeg en de ervaren assistent-trainer Anton Joore kwam de Nederlandse tactiek en winnaarsmentaliteit in de ploeg en dat draaide de boel snel om", luidt de analyse. Ook landgenoot Edwin Gyasi (ex-Roda JC) is belangrijk voor de Noorse ploeg met vijf goals en evenzoveel assists.

Wormgoor heeft lovende woorden voor de (assistent-)trainer uit Raamsdonksveer. "Joore heeft de Nederlandse manier van spelen meegenomen, meer tactisch", zegt hij in Dagbladet.

Ervaring
Ook hoofdtrainer Trond Fredriksen (39) is vol lof. Volgens hem heeft de komst van Joore veel goeds gebracht. "Joore is een professionele, goede trainer. Hij staat voor een groot deel voor dezelfde voetbalfilosofie die we al hanteerden. Daarnaast heeft hij de ervaring die ik nog mis. Hij is erg belangrijk hier", wordt Fredriksen geciteerd in het Noorse medium.

De oud-speler van NAC en RKC was voorheen ook actief Qatar, Kazachstan, Litouwen, Letland en Estland. In de regio trainde Joore naast Klundert ook Dongen en de beloften van NAC.