Volledig scherm
PREMIUM
Jeroen van Damme: ,,Ik ben binnenstebuiten gekeerd voor eindelijk werd vastgesteld wat er aan de hand is.'' © Pix4Profs/Peter van Trijenv

Jeroen heeft geen controle over zijn lijf en loopt marathon van Etten-Leur: ‘De grote valkuil is thuis blijven zitten’

Atleet Jeroen van Damme (46) is de controle over zijn lichaam soms totaal kwijt. ,,Vroeger zouden ze me hebben weggestopt in een inrichting." Nu loopt hij nog altijd vrij rond.

Je moet zijn zelfgemaakte filmpjes gezien hebben om te begrijpen waarom Jeroen van Damme pas zondagochtend weet of hij van start gaat in de halve marathon van Etten-Leur. Ligt hij daar thuis op de bank terwijl zijn armen, benen en hoofd ongewild en onophoudelijk zwaaiende bewegingen maken. ,,Ik heb er vorige week weer flink last van gehad. Nu is de situatie wat stabieler. Ik heb er dus goede hoop op dat ik zondag kan lopen", zegt de Roosendaalse atleet over zijn leven met de dit jaar vastgestelde combinatie van dystonie en conversie. ,,Vroeger werd je ervoor in een inrichting gestopt. Omdat ze dachten dat je niet spoorde", schetst hij met de nodige zelfspot het effect van de aandoening op zijn doen en laten.

  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”