Volledig scherm
Het jeugdige geheel Brabantse podium van het NK handboogschieten recurve. Met vlnr: Damian Vaes (tweede), Jan van Tongeren en Kay van Laarhoven. © Ad Pertijs

Jan van Tongeren pakt nationale handboogtitel in Ulvenhout

NK HandboogschietenHet NK handboogschieten (recurve) in Ulvenhout leverde een verrassend jeugdig erepodium op. Jan van Tongeren (20) uit Demen pakte op de baan van Alliance d’Amitié in Ulvenhout zijn eerste seniorentitel. In de finale van het Olympische nummer versloeg hij de 18-jarige Damian Vaes uit Helmond. Het brons ging naar de zestienjarige tiener Kay van Laarhoven uit Bergeijk. 

Topfavoriet Sjef van den Berg (Heeswijk-Dinther) werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Van Laarhoven. De nummer vier van de Olympische Spelen in Londen (2012) voelde zich vanwege een voorhoofdsholte-ontsteking de hele week al wat ziekjes.  ,,Ik vond het aan mijn stand verplicht om toch mee te doen aan het NK. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. Ik had te weinig energie om geconcentreerd te blijven.”

Met zijn vriendin Cindy Davies haalde hij voor HBV Ontspanning Sint Oedenrode nog wel de halve finale bij de teamwedstrijd, maar ook op dit onderdeel zat er voor hem geen medaille in.

Zware periode

Van den Berg wees voor de finale al wel de winnaar aan: ,,Jan van Tongeren. Hij is de enige die zich goed heeft kunnen voorbereiden op het NK.” De andere leden van het nationale team hebben een zware periode van trainen en wedstrijden achter de rug. ,,Het NK komt dit jaar wat aan de late kant. Maar uiteraard is iedereen hier wel van de partij. Het is en blijft een titelstrijd”,  tilde ook bondscoach Ron van der Hoff niet zwaar aan het mindere schieten van enkele van zijn pupillen.

Zo kwam Rick van der Ven nog wel tot in de halve finale, maar legde hij het daarin af tegen het jeugdige talent Damian Vaes. In de strijd om het brons ging de man uit Oss ook nog eens ten onder tegen Van Laarhoven. 

Bij  de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar Gabriela Bayardo. De geboren Mexicaanse versloeg in de eindstrijd Sietske Visser met ruim verschil. 

‘Mr Perfect’

Op het niet-olympische onderdeel compound ging de titel eveneens naar de topfavoriet. ‘Mr Perfect’ Mike Schloesser liet alleen in de finale tegen Peter Elzinga twee puntjes liggen: 148-146. Het brons ging naar de bij Alliance d’Amitié opgegroeide Thomas van Eil. 

De vrouwentitel bij de compound ging naar de Eindhovense Jody Vermeulen, die clubgenote Sanne de Laat het nakijken gaf. De teamtitels gingen bij de recurve als compound naar HBS Almere.