Volledig scherm
Het podium bij de elite/beloften in Chaam met van links naar rechts nummer twee Jordi van Loon, winnaar Jaap Kooijman, BN DeStem Wielerklassement-leider Hans Dekkers, nummer drie Nick van der Meer en rondemiss Lisse. © Jan Martens

Jaap Kooijman verslaat Jordi van Loon bij elite/beloften in Acht van Chaam

Jordi van Loon wilde bij de elite/beloften maar wat graag in de voetsporen van zijn vader Anjo treden, die in de jaren tachtig twee keer de Acht van Chaam bij de amateurs won. Maar de 22-jarige renner uit Lage Zwaluwe moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats, achter de Limburgse winnaar Jaap Kooijman.

,,Toch ben ik hier zeer tevreden mee”, haastte Van Loon zich te zeggen na zijn spurtnederlaag tegen Kooijman. ,,Ik kom net terug van een verkoudheid, dus dan is het heel mooi om hier op het podium te eindigen.”

Hij had genoten onderweg, zei Van Loon. ,,Met al die bekenden langs de kant.”

Thuiswedstrijd
Daarmee werd de koers voor elite/beloften voor hem een soort thuiswedstrijd. Van Loon stond er zelf van te kijken dat zijn vroege ontsnapping met de latere winnaar Kooijman, zijn ploegmaat Alex Molenaar, Nick van der Meer en Jorn Bruning tot het einde toe stand hield. Het vijftal sloeg al snel een gat van bijna een minuut en ging daarna vol door. 

,,Toen we die ruime marge hadden spraken we af er helemaal voor te gaan.” De achtervolgende groep kwam nog terug tot een halve minuut, maar niet verder. In de slotronde zat een aantal vluchters er flink doorheen in de warme wedstrijd. Toen Kooijman aanviel, was Van Loon de enige die mee kon. ,,Maar in de spurt was hij te snel”, zei de nummer twee.

Kapot
De coureur uit Maastricht genoot van zijn overwinning in het ‘prestigieuze criterium’. ,,Ik zag dat veel jongens in de kopgroep kapot zaten en viel daarom in de laatste ronde aan. Met alleen Jordi erbij wist ik het af te maken.”

Achter Kooijman en Van Loon eindigde Van der Meer op de derde plek. Hans Dekkers, die in de achtervolgende groep de spurt om de zesde plaats won, blijft leider in het BN DeStem Wielerklassement. Daan Meijers uit Dongen werd achtste.

Nieuwelingen
Eerder op de dag was de nieuwelingenwedstrijd al geëindigd in een West-Brabants feestje. Roan Konings uit Oudenbosh won, voor Tim Hennekam uit Zundert. Het podium werd gecomplementeerd door de Maleisiër Abdul Azim Aliyas. Hij bleef Robin van Oorschot uit Klein-Zundert net voor, die als vierde eindigde.