Volledig scherm
Het paard Cuba, in Strijbeek gefokt door Hans de Roover, is paard van het jaar 2017 in de Verenigde Staten © Kentucky Horse Shows

In Strijbeek gefokte Cuba 'paard van het jaar' in Amerika: 'Kroon op je werk'

STRIJBEEK - Was paardenfokker Hans de Roover eerder al 'super trots' dat het door zijn stal gefokte Cuba genomineerd was voor 'paard van het jaar 2017' in de Verenigde Staten, nog trotser is hij nu Cuba de prijs ook daadwerkelijk heeft binnengesleept. 

,,Vannacht ben ik twee keer uit bed gegaan om op Facebook te kijken of de winnaar al bekend was, maar dit was telkens nog niet het geval", vertelt Hans de Roover over de spanning die heerste rond de bekendmaking. ,,Om zes uur belde mijn dochter Mariëtte op om me te feliciteren."

Bezinken

In de Strijbeekse stal wordt de prijs overheerst natuurlijk de blijdschap. De Roover moest het nieuws op zich laten inwerken. ,,Het eerste waar ik aan dacht, is dat het jammer was dat mijn vrouw dit niet met me kon delen. Het is deze maand 18 jaar geleden dat ze overleden is. Toch heb ik het gevoel dat ze van bovenaf erbij is en met me meekijkt. Ik had best een paar uur nodig om het nieuws te laten bezinken en te begrijpen wat zulk nieuws met je doet. Wat er vooral blijft hangen is het wij-gevoel in mijn gezin. We hebben zojuist taart op, verder blijven we er wel bescheiden over."

Cuba belandde in 2011 via Noorwegen in de Verenigde Staten. Het was in 2017 het meest winnende paard in de United States Hunter Jumper Association (USHJA). ,,Het is een droom voor iedere fokker om zo’n product een keer te fokken. Een kroon op je werk. Ik sta in de paardenwereld te boek als eigenwijs, maar ik heb gelukkig in de fokkerij de juiste mensen om me heen gevonden die geloofden in mijn aanpak en product."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Wie wint de Ronde van Vlaanderen?

  • Mathieu van der Poel (36%)
  • Zdenek Stybar (12%)
  • Wout van Aert (9%)
  • Greg van Avermaet (6%)
  • Bob Jungels (5%)
  • Peter Sagan (13%)
  • Niki Terpstra (5%)
  • Iemand anders... (13%)
5008 stemmen