In Etten-Leur is Tom Dumoulin wel de baas over Geraint Thomas

VideoIn de Tour de France moest Tom Dumoulin nog buigen voor Geraint Thomas, maar in de Profronde van Etten-Leur mocht de Limburger zondag wel een treetje hoger staan dan de Brit.

Met Dumoulin als winnaar en Thomas en Chris Froome als de nummers twee en drie kreeg 'Etten-Leur' het podium dat de organisatie wilde. De grootste Nederlandse wielerheld op 1, Thomas in zijn gele trui uit de Tour op 2 en Froome in zijn roze trui uit de Giro op 3.

Die uitslag kwam tot stand na een wielerspektakel zonder weerga. Stralend weer, een gigantische massa volk en een slim in elkaar geknutseld wieleromnium waren daar debet aan.

Openingstijdritje

In dat omnium mocht eerst Thomas het openingstrijdritje winnen voor Bauke Mollema en Dumoulin. Daarna ging bij de rit in lijn Steven Kruijswijk als eerste over de streep voor Froome en Mollema.

De afsluitende puntenkoers moest de beslissing brengen en natuurlijk kwam het daarin aan op de allerlaatste spurt, die dubbele punten opleverde. Dumoulin ging in de laatste meters Thomas voorbij en passeerde de Brit daarmee ook in het eindklassement. Froome werd derde.

Tussendoor had Chantal Blaak de wedstrijd voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene uit Berkel en Roderijs hield Lizzy Witlox uit Eindhoven en Aafke Soet uit Heerenveen achter zich. 

Volledig scherm
Tom Dumoulin in de profwielerronde van Etten-Leur. © ANP
  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”