Volledig scherm

'Ik kon mijn gevoelens voor de stad niet kwijt bij NAC'

VOETBAL - NAC w·s zijn club, nu is Willem II dat al achttien jaar voor keeperstrainer en teammanager Frank Brugel. EÈn brief deed alles veranderen. "Ik ben Bredanaar, geboren en getogen, maar ik kon mijn gevoelens voor de stad niet kwijt bij NAC."

Terwijl dat juist van kinds af zijn club was. "Baronie speelde ook betaald voetbal, maar voor mij telde alleen NAC. Ik woonde in de wijk die grensde aan het oude stadion en als op zondag om half drie het eerste elftal speelde en om half twaalf het tweede, dan was ik met vijf, zes vriendjes al vroeg op het terrein te vinden. Ik herinner me nog dat speler Heintje van Gastel, een legende in die tijd, me eens langs de steward het stadion binnenloodste. Mijn dag kon niet stuk. Later ging ik in de kantine helpen. Ik heb er ook elf jaar in de jeugdopleiding gezeten. Maar toen ik 18 was, kreeg ik een brief van de club: ze konden me niet meer gebruiken als keeper, ik was bedankt voor bewezen diensten. Ergens diep in mijn hart bleef NAC nog wel zitten, maar sindsdien heb ik altijd de drang gehad om de club hun ongelijk te bewijzen. Tot het einde van mijn carrière."En dat was in 1995 bij Willem II, waar Brugel de eerste twee jaar eerste doelman was en daarna vijf jaar tweede keeper achter Roland Jansen. De clubleiding had de Bredanaar in die jaren ook al benoemd tot keeperstrainer van zijn concurrent. Brugel maalde daar niet om. "Ik kon mijn kont tegen de krib gooien, maar dacht ik aan mijn carrière na het voetbal."In 1995 was hij 38, dus aan afbouwen bij een amateurclub had hij geen behoefte meer. Die amateurtijd had hij sowieso al gehad aan het begin van zijn keeperscarrière: drie jaar Baronie en twee jaar Dosko. Direct na NAC en twee jaar de beloftes van FC Eindhoven. "Toen ben ik me pas echt gaan ontwikkelen."Zeven jaar na de onheilstijding van NAC meldde RBC zich; de club maakte zijn entree in het profvoetbal. De eerste wedstrijd van de Roosendalers was uitgerekend tegen NAC en Brugel stond onder de lat. "Wij wonnen met 3-0, dus je snapt hoe ik me voelde."Morgen is het NAC - Willem II. "Natuurlijk hoop ik dat wij winnen, maar als we er alles aan gedaan hebben en NAC wint toch, dan berust ik daar in. Vorig jaar hebben wij zes punten overgehouden aan de derby en dat kwam hard aan in Breda. Mijn neefjes, mijn zwager, ze staan allemaal op de tribune bij NAC en die waren er echt doodziek van."In de elf jaar dat Brugel nu keeperstrainer is bij Willem II heeft hij al heel wat hoofdtrainers overleefd, onder wie ook de huidige hoofdtrainer van NAC, Robert Maaskant. "Ik kende hem al voor die tijd, want bij Baronie voetbalde hij in de zaterdag 1. Toen hij trainer werd bij Willem II heeft hij mij teammanager gemaakt."Als keeperstrainer heeft hij in de loop der tijd ook heel wat doelmannen gekneed. "Mijn mooiste moment was toen Jimmy van Fessem (nu 2e keeper NAC, red.) zijn debuut maakte voor Willem II. Het voelde alsof ik zelf mijn eerste wedstrijd speelde. Als vijftienjarige had ik hem gescout bij LONGA en daarna opgeleid."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement