Volledig scherm

Huijbergenaar Jan Maas naar beloftentour

WIELRENNEN - Huijbergenaar Jan Maas staat op 20 augustus aan de start van de Tour de l'Avenir in Frankrijk. "Hier ben ik heel blij mee, het is toch de belangrijkste etappekoers voor beloften van het jaar", aldus de tweedejaarsbelofte van het Rabobank Development Team.

De Tour de l'Avenir (letterlijke betekenis: ronde van de toekomst) wordt vaak omschreven als een mini-Tour de France voor renners onder de 23 jaar. De nationale selecties van de beste wielerlanden strijden er tegen elkaar en dat levert een winnaar op die de profploegen vervolgens voor het uitzoeken heeft. Zo won Joop Zoetemelk de ronde ooit en meer recent sieren de namen van Bauke Mollema (2007), Nairo Quintana (2010) en Warren Barguil (2012) de erelijst.

"Ik hoop er mezelf te ontdekken en hoop zover mogelijk te komen", aldus Maas over zijn eerste deelname aan de Tour de l'Avenir. "Ik wil proberen met de beste renners mee omhoog te gaan." Dat Maas een aardig stukje omhoog kan fietsen bewees hij eerder dit jaar al in de Tour de Savoie Mont Blanc (UCI 2.2), waar hij derde werd in een zware bergrit.

Naast Maas zijn ook Antwan Tolhoek (Roompot Oranje Peloton), Lennard Hofstede, Peter Lenderink, Joris Nieuwenhuis (allen Rabobank Development Team) en Jasper de Laat (Tempo Hoppenbrouwers en leider van het BN DeStem Wielerklassement) door de bondscoach geselecteerd.