Volledig scherm
Hoogerland © Ad Pertijs

Hoogerland sluit carrière af met Sluitingsprijs: Biertje, frietje en dan lekker naar huis

PUTTE-KAPELLEN - Met de Sluitingsprijs sloot Johnny Hoogerland dinsdag zijn wielerloopbaan af. "Ik heb er vrede mee."

Strak voor zich uit kijkend stapt Johnny Hoogerland op een marktplein in Kapellen de bus van Roompot uit. "Zelfs voor dit is hij nog gespannen", kijkt ploegleider Erik Breukink zijn 'Zeeuwse Leeuw' na als die zich opmaakt voor de gebruikelijke controle van zijn materiaal. 'Dit' is de Sluitingsprijs Putte-Kapellen. 'Dit' is ook de laatste koers die Hoogerland rijdt. Het is niet bepaald het type waar de Zeeuw het van moet hebben. "Maar ik heb gevraagd hem als laatste te mogen rijden", zegt de man die na zijn magische debuutjaar 2009 vooral wereldberoemd werd met zijn val in het prikkeldraad tijdens de Tour van 2011.

De littekens van die slachtpartij draagt hij nog altijd met zich mee.

Een volgende zware val begin 2013 was er - achteraf gezien - te veel aan. "Ik werd nog wel Nederlands kampioen, maar dat was na die val mijn enige echt goede wedstrijd. Voor de rest is het alleen maar volgen, volgen, volgen geweest. Dat wilde op den duur niet meer. Ik ben iemand die graag aanvalt en toen dat niet meer lukte, werd ik daar niet gelukkiger van. Dan moet je eerlijk tegen jezelf willen zijn."

Een tijdje terug besloot hij daarom te stoppen. "Ik heb er lang over nagedacht, maar nu heb ik er vrede mee", zegt Hoogerland voor de start van zijn afscheidskoers. Wat hij nog denkt te kunnen maken van zijn laatste optreden? "Ik probeer mee te zitten in de vroege ontsnapping. Maar als dat niet lukt is het ook niet erg. Ik wil gewoon een mooie koers rijden, daarna een biertje drinken, een frietje eten met de kinderen en dan lekker naar huis. Mensen die mij kennen, weten dat ik op zo'n dag niet zit te wachten op heel veel poespas."

Lees woensdag het hele verhaal in BN DeStem.