Volledig scherm
De spelers van Zwart-Wit en Push (groen) troosten elkaar nadat beide ploegen uit de promotieklasse degraderen. © Pix4Profs-Ron Magielse

Hockeymannen Push en Zwart-Wit degraderen na zege concurrent HBS

hockeyZe speelden onderling een duel om zich veilig te spelen, maar door de winst van HBS op HIC zijn beide Bredase promotieklassers gedegradeerd. Het doek is gevallen voor Push en Zwart-Wit. Waar aan de andere kant van het Mastbos twee stadsgenoten streden om daaruit juist niet te degraderen, daar wonnen de mannen van Breda zelf van Helmond. Daarnaast verloor concurrent Hattem bij Venlo en daarmee eindigen de Bredanaars in de overgangsklasse A als tweede.

MANNEN
PROMOTIEKLASSE
Zwart-Wit - Push 1-1 (1-1).
Het leverde een bizar beeld op na afloop. Berusting bij Push, dat wist dat het sowieso met drie doelpunten verschil moest winnen om theoretisch nog een kans te maken. En regelrechte teleurstelling bij de Zwart-Witten, de thuisclub had bij winst genoeg om in elk geval de play-outs om handhaving te halen en achteraf zou één doelpunt erbij zelfs handhaving hebben betekend. Zover kwam het dus niet, de play-outs worden gespeeld door HBS uit Bloemendaal. Dat ontmoet halverwege juni nog de winnaar van de tweestrijd tussen Breda en Groningen.

Het duel begon voor een publiek van tegen de duizend man. De thuisclub forceerde snel twee strafcorners en uit de tweede, na vijf minuten spelen, sleepte Imre van de Laar de 1-0 binnen. Zwart-Wit kreeg zelfs kansen op meer. Een klein kwartier later was het uit een corner eveneens raak aan de andere kant, aanvoerder Hugo van Mol maakte er 1-1 van. In zowel het restant voor de rust als de hele tweede helft gaven de beide stadsgenoten elkaar weinig toe. Er waren corners en kansen, maar de beide keepers (die beide ook een verleden hebben bij de opponent) Robert Heslinga en Stijn Vernes hielden er veel ballen uit.

De bizarste redding was van Vernes één minuut voor het einde, toen Zwart-Wit in overtal probeerde de voorsprong te forceren. Uitgerekend oud-Push aanvoerder Thijmen Bantje zond de bal keihard richting de kruising, maar Vernes hield hem er miraculeus in een reflex uit. Op dat moment was de 1-3 zege van HBS bij HIC al bekend.

Zwart-Wit-aanvoerder Guus Phillipart: ,,We hebben het aan laten komen op een derby op de laatste dag. Ook hier kregen we kansen. Dit is slecht voor de stad Breda. Als het goed is blijft een groot deel van de groep bij elkaar, maar we zullen opnieuw moeten beginnen.”

Push zal de overgangsklasse in moeten gaan met een grotendeels verjongde ploeg, het ervaren vijftal Hugo van Mol, Ard Seelen, Kjeld Ossel, Quint van der Weerden en Gijs van de Ven gaat een stap terug doen. Wie ondanks de naderende degradatie wel bij heeft getekend, is coach Stefan Duyf. ,,Ik haal er geen voldoening uit dat we samen er uit zijn gekukeld. Maar we speelden met het mes tussen de tanden en vandaag speelden we echt een dijk van een wedstrijd. Het publiek heeft een mooi hockyeygevecht gezien, alleen de uitkomst is droevig", aldus Duyf.

OVERGANGSKLASSE A
Breda - Helmond 2-1 (2-0).
Floris Verheijen legde met twee doelpunten voor rust de basis voor de winst. Toen na afloop bleek dat Hattem verloren had, volgde er grote ontlading. Woensdag 5 juni speelt de ploeg tegen Groningen eerst thuis, de tweede en eventueel derde ontmoeting in het hoge noorden volgen in het Pinksterweekeinde.

EERSTE KLASSE B
Forescate - Warande 1-2 (1-1).
Door de winst stijgt Warande op de voorlaatste dag naar het linkerrijtje. Thom van Langh en Raphaël Korse scoorden namens Warande, in een spannend slot maakte keeper Matijs van de Sande zich nog verdienstelijk.

Etten-Leur - Berkel & Rodenrijs 3-3 (1-2).
Bij rust stond Etten-Leur nog achter, maar als team knokte het zich langszij. Stefan Werner, Yannick Smits (strafbal) en Floris Hendricks scoorden voor de thuisclub.

TWEEDE KLASSE B
Goirle - Pelikaan 7-3 (2-2).

DERDE KLASSE B
DES - Tempo 7-0 (4-0).

VROUWEN
PROMOTIEKLASSE
Nijmegen - Push 4-1 (2-1).
Nijmegen moest zich nog handhaven en liet daar geen gras over groeien. Na een 2-0 achterstand maakte captain Brit Voss nog voor de pauze 2-1, maar de thuisclub liep in de tweede helft verder uit en speelde zich daarmee veilig.

EERSTE KLASSE B
Breda - DSHC 3-2 (0-2).
Kampioen Breda speelde vijftig minuten niet goed tegen de Delftse studentes, maar trok dit in het laatste kwart alsnog recht. Maaike Warnier, Anne-Fleur Nuiten en Elke Scheepers zorgden ervoor dat de laatste thuiswedstrijd drie punten opleverde.

Zwart-Wit - Zoetermeer 3-1 (2-0).
Zwart-Wit was voor rust dominant en Sophie Gelten maakte er twee. Na de pauze was het spel niet goed, Met werkhockey en een rake strafcorner van Marre van Poppel werden de punten veilig gesteld.

IJsseloever - Warande 1-2 (0-1).
Warande had moeite met het fysieke spel en moest het eveneens van hard werken hebben. Het loonde wel, Zara-Lee Wang en Floks van der Beek zorgden ervoor dat de Oosterhoutse vrouwen zondag bij winst op Craeyenhout nog een kans hebben op de tweede plaats.

TWEEDE KLASSE B
Etten-Leur - De IJssel 2-2 (2-1).
Het is de dames van hockeyclub Etten-Leur zondagmiddag niet gelukt te promoveren naar de eerste klasse. De IJssel speelde sterk, resulterend in een 2-2 gelijkspel. De teleurstelling bij de dames was groot. Maar de kansen waren nog niet verkeken, met nog één wedstrijd voor de boeg. ,,Voor promotie moeten we volgende week winnen van Derby”, aldus trainer Jos Vermeulen.

Vermeulen was trots op de strijd die zijn team leverde tijdens de thuiswedstrijd tegen De IJssel. ,,Ze lieten weliswaar kansen liggen, maar gaven wel alles. Balen dat die inzet niet werd beloond. Frustrerender was het als je een team hebt waar de inzet ontbrak. Dat was hier niet het geval.”

Met gebogen hoofd dropen de dames af. Teleurstelling alom. Inge Pellis baalde zichtbaar. ,,We waren gewoon de betere ploeg. Vandaag hadden we met winst naar huis moeten gaan. En kunnen promoveren. Helaas liep het anders.” Met winst voor Berkel en Rodenrijs op Groen Geel zakt Etten-Leur met gelijkspel (2-2) op De IJssel terug naar plaats drie in algemeen klassement. En is volgende week de wedstrijd tegen Derby allesbepalend voor promotie naar de eerste klasse.

Halverwege de eerste helft ontstond een kanteling na een vroege 0-1-achterstand. Mirte Monden soleerde in volledige vrijheid naar de gelijkmaker. Tien minuten later flikte Willemijn Mols hetzelfde kunstje. Met 2-1 voorsprong gaat Etten-Leur vol vertrouwen de rust in en ogen ze zelfverzekerd. Het was van korte duur. Opnieuw opende IJssel sterk en scoorde Maxine Werff de gelijkmaker.

DERDE KLASSE B
Scoop Delft - Pelikaan 1-5 (1-3).