Volledig scherm
Huub Maas in Etten-Leur © Gerard van Offeren / Pix4Profs

Gladiator Maas: Ik wil de atleet uit Etten-Leur zijn die hier wint

ETTEN-LEUR - Huub Maas (45, THOR) maakte vorig jaar te veel foutjes om zijn thuismarathon in Etten-Leur te winnen. De lokale favoriet heeft zijn lesje geleerd. "Zondag dan ga ik er gewoon voor. Deze marathon kan ik nog altijd winnen. En een tijd van 2.30 zit er in."

Vorig jaar ging de eerste poging om de Marathon Brabant te winnen pijnlijk de mist in. "Ik maakte fouten die ik niet had mogen maken", zo kijkt hij zuchtend terug op wat toen zijn tweede marathon ooit was. Eigenlijk kwam het er op neer dat hij toen iets te gemakkelijk en te zelfverzekerd aan het karwei was begonnen.

Gladiator
"Een marathon kun je niet lopen, zoals ik gewend was om een duatlon aan te pakken. Ik ben een gladiator. Ik wil strijden. Patrick Kwist liep vorig jaar als koploper voor me. Ik kwam na 19 kilometer bij hem en dacht met een versnelling van 3.15 per kilometer direct een gat te slaan. Dat lukte ook, maar drie kilometer verder ging het al mis."

"Dit jaar heb ik me voorbereid zoals het hoort. Met veel meer kilometers in de benen en goede voeding. Nu moet ik me alleen in de wedstrijd niet meer gek laten maken en vooral één strak tempo blijven lopen. Die versnellingen kunnen dodelijk zijn."

Niet leuk
Hij had het overigens al kunnen weten. In 2004 liep Maas in Rotterdam zijn eerste marathon. "In de stromende regen." Hij finishte destijds in 2.25. "Terwijl ik een 2.22 in de benen had toen." Belangrijker was het gevoel na afloop: "Ik vond het gewoon niet leuk om te doen. Er gebeurt namelijk niks in zo'n marathon."

Strijd
En dan gaat hij er nu op zijn 45ste met de sleet op zijn lijf alsnog vol voor. "Omdat ik de eerste atleet uit Etten-Leur wil zijn die hier wint. Omdat het de enige wedstrijd is die ik nog niet heb gewonnen. Omdat de marathon het koningsnummer is, de oorsprong van alle duursporten. En omdat het nu nog kan. Maar vooral omdat ik een gladiator ben. Ik wil strijd leveren, zodat de mensen na afloop zeggen: Huub we hebben genoten van de wedstrijd."

Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.