Volledig scherm
Koos de Ronde stuurt zijn vierspan door de waterbak op hindernis 2 © Rene Schotanus/Pix4profs

Exell zet Chardon verder op achterstand tijdens WK vierspan in Breda (video)

BREDA - Boyd Exell heeft zijn leidende positie versterkt op het WK vierspan in Breda. De Australiër won zaterdag ook de marathon, het tweede onderdeel van de titelstrijd. Met alleen de vaardigheidsproef nog te gaan kan een vierde wereldtitel hem amper meer ontgaan.

Uitdager IJsbrand Chardon kon Exell geen moment onder druk zetten in de jacht door de acht hindernissen. De man uit Schipluiden bleef steken op de dertiende plaats en zakte daardoor in het algemeen klassement van de tweede naar de derde plaats. Landgenoot Klaas de Ronde is de nieuwe 'runner-up' in het kampioenschap. In het landenklassement bouwde Nederland dankzij de resultaten van De Ronde en Theo Timmerman zijn leidende positie verder uit. Zondag staat de afsluitende vaardigheidsproef op het programma.

Chardon stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Dit kan gebeuren met een voorste paard dat pas zijn derde wedstrijd loopt", verzuchtte de Westlander. Zijn toppaard Darko (die hij in het verleden als eens aanduidde als de Messi, die zijn span beter laat draaien) is sinds vorige week niet meer inzetbaar.

Daardoor moest Zandor de wagen op de linksvoor-positie door de hindernissen sturen. "Door vermoeidheid kon hij na de hindernissen vier en vijf de focus niet meer vasthouden. Om tijd goed te maken, ging ik steeds harder rijden en dan is een foutje zo gemaakt en ben je weg", zei Chardon over het incident in hindernis zeven, waar Chardon in een links-rechts combinatie vast kwam te zitten. Dat kostte hem veel tijd en punten.

Exell zette in de finale ondertussen de ene na de andere toptijd neer. Daardoor verdrong hij op de valreep Koos de Ronde van de eerste positie.

Uitslag marathon: 1. Exell (Aus) 125.5, 2. Koos de Ronde (Ned) 132.93, 3. Christoph Sandmann (Dui) 134.18, 6. Theo Timmerman 139.96, 13. IJsbrand Chardon 143.26.

Tussenstand WK ind: 1. Exell 158.40, 2. De Ronde 177.47, 3. Chardon 180.13, 4. Timmerman 185.91, 5. Chester Weber (VS) 187.92

Tussenstand WK teams: 1. Nederland 354.30, 2. Hongarije 377.20, 3. Duitsland 379.61, 4. Australie 379.63

Boyd Exell tijdens het WK vierspannen in Breda 2016. Video: Ad Pertijs
IJsbrand Chardon in de waterbak tijdens het WK vierspannen 2016 Video: Ad Pertijs