Volledig scherm
Sophie de Boer en Camiel van den Bergh © Joris Knapen/Pix4Profs

'Een mooie vrouw wordt meer bekeken dan een knappe vent'

AMSTERDAM - Sophie de Boer (26) is begonnen aan een nieuw hoofdstuk in haar carriere. De leidster in de wereldbeker veldrijden en de nummer twee op de wereldranglijst is vanaf 1 januari het uithangbord van het nieuwe (Bredase) team Breepark. Camiel van den Bergh is aangetrokken als ploegleider van de eenmans-formatie. Zondag verdedigen ze in Fiuggi (Rome) samen de eerste plaats in het wereldbekerklassement.


Sophie de Boer is al jarenlang een graag geziene, populaire verschijning in de cross. Knappe meid, goed gemutst, gedreven, doorzetter en inmiddels de aansluiting gemaakt met de wereldtop. De in Friesland geboren, in Twente opgegroeide en nu in Amsterdam woonachtige veldrijdster wil echter nog meer.

Daarvoor heeft ze de hulp van Camiel van den Bergh (38) ingeroepen. "Ik vind het fijn om mijn eigen plan te trekken. Jarenlang heb ik mezelf steeds weten te verbeteren, maar nu heb ik een coach nodig voor die laatste procenten", zegt de vrouw die zondag in Rome haar leiderstrui verdedigt in de strijd om de wereldbeker.

Camiel van den Bergh stond jarenlang bekend als het beest van de cross. Niemand die zo hard kon starten als de man uit Rucphen. Niemand die zich zo breed kon maken bij het verdedigen van zijn plek. "Het was mijn manier om ergens tussen de plaatsen 10 en 15 te eindigen." Zo'n tien jaar geleden verdween Van den Bergh gedesillusioneerd uit het veld. "Door ziekte en tegenslagen kon ik niet meer presteren zoals ik wilde." Het plezier verdween en met een rot gevoel moest hij stilte afscheid afscheid nemen van zijn sport.

"Daarna kon ik het niet meer opbrengen iets te doen in de cross. Zo zat ik met mezelf in de knoop."

Het organiseren van de veldrit van Rucphen was de eerste stap terug in de richting van het veld. De echte bevrijding volgde afgelopen zomer. "Henri Martens van Breepark vroeg me of ik de begeleiding leiding van zijn nieuwe eenmans-veldritteam op me wilde nemen. Om welke naam het ging, zei hij niet."

Martens wilde via het veldrijden zijn Bredase evenemententerrein Breepark naamsbekendheid even in België. Hij wist ook met wie hij dat het best kon doen: met Sophie de Boer. "Ik gaf aan dat ik het liefst met een eigen coach wilde gaan werken. Met iemand die me vooral tactisch beter kan maken. Ik zocht daarom iemand die zelf ook vooraan heeft gereden." Ze wist alleen nog niet precies wie. Martens beloofde op zoek te gaan en via Servais Knaven kwam hij bij Van den Bergh terecht.

"Het klikte direct goed tussen ons", zegt De Boer een half jaar later. Pas sinds 1 januari vormen ze officieel een team bij Breepark, maar afgelopen zomer begonnen de twee direct hun samenwerking. "Het lijkt soms wel of we een relatie hebben, zo vaak hebben we contact", glimlacht Van den Bergh. Eén ding is zeker: De Boer is bezig aan haar beste seizoen ooit. "Al weet of durf ik niet te zeggen dat door mij komt", zegt de coach.

Sophie de Boer constateert dat het veldrijden bij de vrouwen in de breedte een internationaler en hoger niveau heeft dan bij de mannen. Camiel van de Bergh voorspelt dat eenmans-teams de toekomst hebben. "Je moet als coach en renner een op een kunnen werken." Team Breepark zal volgens hem bewust een eenmanszaak blijven in het vrouwenwielrennen. "De cross is een sport die grotendeels wordt gevolgd door mannen. En een mooie vrouw wordt door hen meer bekeken dan een knappe vent. De cijfers wijzen dat nu al uit." Sophie de Boer is alvast trots op haar nieuwe paarse outfit van Breepark. "Ik vind het het mooiste shirt van het peloton."

Serieuzer
De Boer merkt dat het vrouwencrossen de laatste jaren steeds serieuzer wordt genomen. "De tijd dat wij om 10 uur als eersten moesten starten is voorbij."

Na het winnen van enkele grote crossen is De Boer op het punt gekomen dat ze elke wedstrijd voor de winst wil gaan. "Op dat punt aangekomen heb ik een man als Camiel nodig."

En Camiel zelf? "Ik heb Sophie als jong meisje in het veldrijden zien komen toen ik bezig was aan mijn laatste crossen. Vanaf het moment dat ik met haar ben gaan werken, voelde het direct of ik nooit weg was geweest. Iedereen kent me nog. Bij de eerste training werd me direct gevraagd ook de rest te gaan trainen."

Als The Beauty & The Beast razen de twee sindsdien door het veld. "Als ze zo doorgaat, behoort ze volgend seizoen tot de absolute top. En is het mijn uitdaging om haar als eerste vrouw tijdens de wedstrijd over de balken te laten springen. Want natuurlijk kunnen vrouwen dan ook."