Volledig scherm
Barry van Beers begint weer met STZ Zundert aan de eredivisie driebanden. © Peter Braakmann

Driebanders verwachten onvoorspelbare eredivisie

DRIEBANDEN - De eredivisie driebanden gaat komend weekeinde van start met drie West-Brabantse teams en diverse streekgenoten bij topploegen buiten de regio. Door een drietal regelwijzigingen vinden veel spelers de competitie onvoorspelbaar en dus spannend, al is niet iedereen gelukkig met alle aanpassingen.

Niet vier, maar drie teams naar de play-offs om de titel, partijen van 40 in plaats van 50 caramboles en vier buitenlandse spelers mogen opstellen in plaats van twee: de eredivisie driebanden gaat zo op de schop dat de West-Brabantse hoofdrolspelers nog niet weten hoe de competitie uit gaat pakken.

Barry van Beers van STZ Zundert, vorig seizoen verliezend finalist tegen het Haagse Buffalo.nl, mikt op de play-offs, waarin de nummers twee en drie strijden om een finaleplaats. De nummer één van de competitie mag direct naar de eindstrijd. „Die waardering voor het feit dat je eerste eindigt, is goed. Ons doel is altijd top drie, maar het wordt close.”

Frans van Kuyk is kopman bij Team Eekhoorn uit Oosterhout. „We blijven er zeker in, maar waar we eindigen is lastig inschatten. Ligt eraan hoe vaak anderen hun buitenlanders inzetten en tegen wie." Ad Broeders van ’t Hartje/Van Wanrooy uit Oosterhout legt de lat niet te hoog. „Middenmoot is mooi. Hangt af van het budget om onze Turkse kopmannen Tasdemir en Bulut in te zetten. Dus valt er op deze competitie nog geen peil te trekken.”

Wereldtopper Dick Jaspers uit Sint Willebrord speelt weer bij HCR Prinsen in Haarlo. Hij denkt stiekem aan de top drie. "Alles zit dicht bij elkaar." Zijn plaatsgenoot Gerwin Valentijn pakte vorig seizoen nog de beker met De Distel uit Roosendaal, maar dat team is gestopt. Hij speelt nu voor A1 Biljarts in Apeldoorn. „A1 kan zesde eindigen, maar ook derde, al wordt dat zwaar”, denkt Valentijn.

De inkorting van partijen van 50 tot 40 caramboles zint de meesten niet, al toont Jaspers begrip. „Alle EK’s, WK’s en wereldbekers gaan over 40. Zo blijven partijen aantrekkelijk voor het publiek. Anders duren ze op bord drie en vier soms erg lang.”

Vrijdag meer over de start van de eredivisie driebanden in BN DeStem.