Volledig scherm
Slovakia's Peter Sagan celebrates as he crosses the finish line to win the fifth stage of the 105th edition of the Tour de France cycling race between Lorient and Quimper, western France, on July 11, 2018. / AFP PHOTO / Marco BERTORELLO © AFP

Diny Wagemakers pakt tweede dagzege en geel in BN DeStem Lezerstour

Net als Peter Sagan heeft Diny Wagemakers uit Oudenbosch vandaag haar tweede dagzege in de Tour de France geboekt. En dat niet alleen: door de dagoverwinning nam zij ook de eerste plaats in het algemeen klassement van de BN DeStem Lezerstour over van de Roosendaalse Caroline van Peperstraten.

Gisteren voorspelde deze krant dat Van Peperstraten het geel nog wel een dagje zou vasthouden, maar dat was duidelijk buiten Wagemakers gerekend. Ere wie ere toekomt: de nieuwe koploper is aan een droomweek bezig in de BN DeStem Lezerstour. Maandag was ze al de sterkste tijdens de ploegentijdrit, dinsdag eindigde ze als derde en vandaag was ze opnieuw de beste van het deelnemersveld.

De overwinning van vandaag werd zelfs met groot machtsvertoon binnengesleept. Wagemakers behaalde 342 punten, terwijl nummer 2, Paul van Herwaarden uit Gilze, het met een veel mindere score moest doen: 292 punten. Derde werd Johan Mathijsen uit Zundert met 291 punten.

Reuzensprong

Door de afgetekende ritwinst maakt Diny Wagemakers een reuzensprong in het algemeen klassement. Voor de rit van Lorient naar Quimper stond zij 'slechts' vijftiende, maar door haar imposante score (met dank aan Peter Sagan, Philippe Gilbert en Greg van Avermaet) dendert ze over de concurrentie heen. Sterker nog, ze heeft nu een comfortabele voorsprong op Caroline van Peperstraten; 1385 om 1347 punten. Peter Maas uit Made volgt kort daarachter met 1339 punten.

Morgen wacht weer een lastige etappe van Brest naar Mûr de Bretagne, over een parcours dat op het lijf is geschreven van de mannen die vandaag ook de dienst uitmaakten. Gezien de ruime voorsprong in het klassement en de prestaties van de laatste drie dagen doet dat vermoeden dat het geel voorlopig stevig om de schouders van Wagemakers blijft zitten. Maar aan voorspellingen wagen we ons even niet meer...

A demain!