Volledig scherm
Dick Jaspers © Edmund Messerschmidt

Dick Jaspers: 'Topbiljarten is loodzwaar'

SINT WILLEBRORD - Dick Jaspers vecht al 25 jaar tegen de stress die zijn sport met zich meebrengt. Vanaf woensdag gaat hij in Bordeaux op jacht naar zijn vierde wereldtitel in het driebanden.

De zegehonger van de 51-jarige veelwinnaar uit Sint Willebrord is na drie WK-titels (2000, 2004, 2011), vier Europese titels, 17 Nederlandse titels en vier eindzeges in de wereldbeker nog niet gestild.

Hoe belangrijk is die vierde wereldtitel voor je?
"Belangrijk, maar niet ontzettend belangrijk. Mijn carrière is al heel goed, dus zelfs als ik nooit meer iets win, zou ik daarmee kunnen leven. Maar aan de andere kant zou het prachtig zijn. Zo’n vierde wereldtitel zou me weer in alle spotlights zetten. En ik wacht alweer eventjes op een grote overwinning, dus eigenlijk wordt het wel weer eens tijd."

Wie zie je als jouw belangrijkste rivalen op dit WK?
"De hele top tien van de wereldranglijst. En dan zijn er nog tien of vijftien die kunnen winnen. Het geheim is om ontspannen te zijn, heel erg ontspannen. Natuurlijk willen we allemaal heel graag winnen, maar je kunt ook te graag willen. Daarom moet je zoveel mogelijk relaxed blijven."

Maar hoe doe je dat? Want de druk is er altijd.
"Ik leef mijn hele leven al met die druk. Soms is dat vreselijk. Maar ik moet een manier vinden om er mee om te gaan. Topbiljarten is gewoon loodzwaar geworden. Een wetenschappelijk Italiaans onderzoek heeft uitgewezen dat het na schaken de sport is die de meeste stress veroorzaakt. In veel andere sporten kun je de spanning uit je lijf lopen.”

Hoe ga je daar mee om?
"Sinds een paar jaar ga ik naar een haptonoom. Mijn ex-sponsor Ron de Roo heeft dat voor me geregeld, hij betaalt die bezoekjes. Zelf komt hij er ook, als directeur van Van Donge & De Roo, een van de grotere containerbedrijven uit de Rotterdamse haven. Hij heeft er baat bij en dacht dat het ook wel iets voor mij was. Ach, baat het niet, dan schaadt het ook niet.”

Wat doet die haptonoom?
"Gesprekken voeren, de spanning uit mijn lijf halen. Het is een prettige man om mee te praten, Marco van Gorp uit Rotterdam. Hij heeft met meer topsporters gewerkt. Ik ga er niet plots beter van biljarten, maar het voelt altijd wel prettig als ik daar geweest ben.”