Volledig scherm
Dirk Mulder neemt een vrije worp vlak voor tijd in de eerste wedstrijd tussen Blauw Wit en Giants. Onder anderen Jamie van Terheijden (nr 10) gaat voor de rebound. Archieffoto Tran Kilo © BN DeStem

Derby Blauw-Wit - Giants, ’Daar moet je van genieten’

BASKETBALROOSENDAAL - In de eerste divisie B van het basketbal staat zaterdag na een onderbreking van een jaar de derby Blauw-Wit-WBB Giants op de rol.

De vooral bij de minder jeugdigen gezworen erfvijanden vertonen dit seizoen opvallend veel gelijkenissen. Niet alleen qua punten, de op de zevende plaats staande Bergenaren tellen er slechts twee meer dan Blauw-Wit dat elfde en voorlaatste staat, maar ook de ziekenboeg is bij beide teams overvol.

Blessures

Volledig scherm
Bergen op Zoom - 23/03/17 - Team Giants vlnr: Davie, Jamie- en Corne Terheijden. Team Blauw-Wit: Rob en Dirk Mulder

,,De broers Marnik en Lauren Hageman verwacht ik pas eind januari terug, voor Lorenzo de Winter zit het seizoen er al op. Dat verlies aan lengte en scorend vermogen moeten we opvangen en dat is lastig. Individueel hebben we niemand die er bovenuit stijgt, al is dat ook wel een voordeel. Tegenstanders moeten bij ons iedereen keihard verdedigen in plaats van één of twee heel goede spelers," aldus coach Corné van Terheijden van Giants.

Aan Roosendaalse kant kampt coach Gregory Tjin-A-Koeng met dezelfde problemen. ,,Rens Poulie, die ook vorig seizoen al bijna niet speelde, kampt dit keer met knieklachten en is een vraagteken. Ook Arjan van de Wassenberg is er zeker niet bij, waardoor uitgerekend onze twee jongens met lengte niet inzetbaar zijn."

Geheimen

Geheimen hebben beide teams niet voor elkaar, waardoor de coaches een wedstrijd verwachten die alle kanten op kan.

Volledig scherm
Raf Dubois van Blauw Wit op weg naar de basket verdedigt door Jaimy de Jong van Giants © Benno Elsenaar

,,In deze competitie heb je nooit op voorhand verloren of gewonnen. Wij willen voor de winterstop Blauw-Wit en Vlissingen kloppen en zo afstand nemen van de onderste plaatsen. Ik heb Blauw-Wit pas nog zien spelen en ik verwacht dat we ze kunnen verslaan," aldus Van Terheijden. 

Ook aan Roosendaalse kant is het vertrouwen groot: ,,We weten dat zij snel willen spelen. Aan ons om daar iets voor te bedenken want als ze in een flow komen, lopen ze zo door naar honderd punten. Dit zijn gewoon extra leuke en beladen duels, daar moet je als spelers en coaches van genieten," aldus Tjin-A-Koeng. Ook Raf Dubois, speler van Blauw-Wit denkt dat de teams aan elkaar gewaagd zijn. ,,Zij spelen iets sneller terwijl bij ons de half-court offense wat beter is."

Verleden

Dat Dubois een verleden heeft bij Giants is geen extra motivatie stelt hij. ,,Ik heb het daar ook altijd goed naar mijn zin gehad, en het is leuk om tegen hen te spelen. Maar uiteindelijk gaat het om de punten. Die kunnen we goed gebruiken en zouden ons echt een boost geven." 

Voor Lex de Meulder van de bezoekers roept de derby wel wat extra spanning op. ,,We kennen elkaar door en door. Bovendien woon ik in Roosendaal, al heb ik geen Blauw-Wit verleden. Er gaan op social media al wat plagerijtjes over en weer, dat maakt het natuurlijk allemaal extra leuk en speciaal."

Blauw Wit Heren 1  - WBB Giants Heren 1, op zaterdag 8 december om 20.30 uur in Sporthal In de Roos in Roosendaal.

Volledig scherm
Het zal een fel duel worden tussen tussen Blauw-Wit en Giants, zoals in deze wedstrijd uit 2017 in Bergen op Zoom.

Poll

Wie wint de Ronde van Vlaanderen?

  • Mathieu van der Poel (36%)
  • Zdenek Stybar (12%)
  • Wout van Aert (9%)
  • Greg van Avermaet (6%)
  • Bob Jungels (5%)
  • Peter Sagan (13%)
  • Niki Terpstra (5%)
  • Iemand anders... (13%)
5008 stemmen