Volledig scherm
De Omloop van de Houtse Linies 'moet een mix zijn van smalle wegen, brede wegen, draaien, keren en lange stukken. Met de wind en kasseien als leuke bijkomstigheid.'

De Omloop van de Houtse Linies: 'Wind en keien, dat is janken'

Kasseien in combinatie met wind, dat zijn de bergen van het voorjaar. Het is ook het al jaren beproefde recept van de Omloop van de Houtse Linies.

Een stip aan de horizon? De ambitie om van de Omloop van de Houtse Linies een internationaal spektakelstuk te maken? Organisator Ceciel van Dongen wuift al dat soort vragen lachend weg. ,,Zolang ons pa leeft, houden we deze koers in ere zoals ie is: een mooie, loodzware klassieker op nationaal niveau. Zodat ook onze eigen club De Jonge Renner eraan mee kan doen."

'Ons pa' is Wim van Dongen, de pater familias, die zijn kinderen Ceciel, Rik en Arthur van jongsaf besmette met het wielervirus. Ceciel noemt het een DNA-strengetje. Arthur, tegenwoordig ploegleider bij Sunweb, spreekt van de paplepel.

Pa's recept

In 1987 kwam Van Dongen met de Omloop van de Houtse Linies op de proppen. ,,Mijn vader was gek van zware koersen. Hij is nog altijd anti-massasprint", weet zoon Arthur. Pa's recept staat volgens zijn kinderen nog recht overeind. ,,Een koers voor het type renner dat houdt van beestachtige omstandigheden en hard labeur", doceert Ceciel. ,,Het moet een mix zijn van smalle wegen, brede wegen, draaien, keren en lange stukken. Met de wind en kasseien als leuke bijkomstigheid", vult Arthur aan.

Die laatste twee zijn immers de bergen van het voorjaar. Weet ook Servais Knaven, in 2001 winnaar van Parijs-Roubaix, de ultieme keienkraker. ,,Met wind en keien wordt het man tegen man. In principe zie je dan meer af dan in de bergen."

Twan Brusselman won de Omloop in 2015 en 2017. ,,Voor mij mag het zo zwaar mogelijk zijn. Dan komen de goede renners vanzelf bovendrijven." Hij zegt niet op te zien tegen kou of regen. ,,Je moet ervan houden. En als het goed gaat, heb je er ook geen last van." Daar kan Arthur van Dongen over meepraten. Hij won de Omloop van zijn vader in 1987, 1988 en 1991. ,,Als het weer slecht was, stond ik handwrijvend aan de start. In 1987 won ik met een bivakmuts op in een koude noordoostenwind."

Scherprechters

De kasseien van de Dordrechtseweg gelden al jarenlang als dé scherprechters van de Omloop. Sinds enkele jaren krijgen ze echter zware concurrentie van de klinkers van de Lage Vuchtpolder, tussen Breda en Bergvliet. ,,Daar zie je de renners echt janken. De mannen zien er meer af dan op de kasseien van de Dordrechtseweg", verraadt Ceciel haar afkomst. ,,Dat stuk is echt heel zwaar", bevestigt Brusselman. ,,Sinds we die aanpassing aan het parcours hebben gemaakt, hoeft er van mij dan ook niets meer te veranderen. Het is zwaar zat zo", verzekert de organisator.

Maar of het ook leuk is? Opvallend veel renners geven aan nooit op de kasseien te trainen. ,,Ik ook niet toen ik nog koerste", zegt Knaven. ,,Ze zijn vooral mooi om er op aan te vallen. Pas nu ik gestopt ben, zoek ik ze weer op om er zomaar overheen te rijden. Je moet een psycholoog vragen waarom dat zo is. Als ik met mijn dochters ga fietsen, rijd ik bij Galder vol over de keien en zoeken zij het fietspaadje op."

Kick

Brusselman heeft wel een vermoeden waarom hij ze buiten de koers mijdt. ,,Het is vooral de kick om er keihard overheen te rijden. Dat doe je in de wedstrijd. Anders is het alleen maar vervelend."

Arthur van Dongen was als renner de uitzondering, geeft hij toe. ,,Ik zocht de kasseien graag op tijdens de training. En vaak ook."

Maar hij is dan ook de zoon van Wim van Dongen, inmiddels tachtiger, die nog altijd helemaal gek is van koersen over keien en door de striemende wind. ,,We hebben hier nog nooit een massasprint gehad", zegt dochter Ceciel vol trots.

Zoon Arthur hoopt dat het zondag flink zal waaien. En dat de Dordrechtseweg nooit verkracht zal worden door de asfalteermachine. ,,Wij zijn in Dongen opgegroeid onder de rook van de Watertorenstraat", zegt hij over een andere fameuze kasseistrook in de regio. ,,Pa heeft gezegd: 'Als ze daar de keien eruit halen, ga ik ervoor liggen'."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Poll

Wie wint de Ronde van Vlaanderen?

  • Mathieu van der Poel (36%)
  • Zdenek Stybar (12%)
  • Wout van Aert (9%)
  • Greg van Avermaet (6%)
  • Bob Jungels (5%)
  • Peter Sagan (13%)
  • Niki Terpstra (5%)
  • Iemand anders... (13%)
5008 stemmen