De kick van explosiviteit op het ijs, NK sprint in Breda

BREDA - West-Brabantse schaatstalenten rijden zaterdag een NK sprint in 'hun' Breda. Annamarie Thomas is er erg enthousiast over.

Volledig scherm
SCHAATSTALENTEN CHIARA ADAMS OP KOP, JARLE GERRITS MET HAARBAND EN JELMER PLUIJGERS , KRIJGEN TRAINING VAN ANNAMARIE THOMAS OP DE SCHAATSBAAN IN BREDA © EDWIN WIEKEKENS

Bij elke tot nu toe gehouden nationale titelstrijd stond een talent van de baanselectie Breda dit seizoen op het podium. Voor coach Annamarie Thomas het beste bewijs dat het met de doorstroming vanuit de regio naar de top goed zit.

Thomas werkt voor Deltatalent, een organisatie die ijvert voor talentontwikkeling van jonge sporters en het creëren van een topsportklimaat. Vanuit Deltatalent stromen de beste schaatsers door naar de baanselectie Breda. Thomas is enthousiast. ,,De piramide in dit gebied staat onwijs goed."

Bredase thuisbaan
Drie van die regionale schaatstalenten willen zaterdag knallen op hun Bredase thuisbaan en als het even kan op het podium staan bij het NK supersprint en pure sprint.

Biddinghuizen was het laatste meetmoment, het NK korte baan vorig weekeinde. Jelmer Pluijmers uit Oud Gastel werd bij de B-junioren derde. Een prestatie die hijzelf niet had verwacht. Een hoogtepunt in een seizoen dat toch al opmerkelijke pieken had. Voor het eerst in zijn carrière onder de twee minuten op de 1.500 meter. En die eerste 38'er op de 500 meter.

Op de buitenbaan in Flevoland ging Pluijmers (16) weer goed over het ijs. Een bijzondere ervaring was het. ,,Er was wind. Er zaten zachte plekken in het ijs. Je moet je techniek aanpassen. Het is gaan en zien waar je eindigt." Bij de C-junioren werd Jarle Gerrits (15) uit Hoeven zelfs tweede. ,,Ik hoop die vorm mee te nemen en morgen weer het podium te halen."

Gescheurde kruisband

Voor Chiara Adams uit Breda (19) draaide het NK korte baan uit op een teleurstelling. Zij werd pas elfde en haar tijden spraken niet tot de verbeelding. Adams kampt nog steeds met de naweeën van een zware blessure. In december 2014 scheurde ze haar voorste kruisband. Na een lange revalidatie heeft ze nog steeds haar oude niveau niet te pakken. ,,Ik heb een hele zomer over geslagen qua training. Dan zakt het snel weg. Het is vooral mentaal zwaar."

Toch kijkt ook Adams reikhalzend uit naar zaterdag. Op de 100 meter ziet ze kansen op een podiumplek. Op de andere afstanden verwacht ze geen potten te breken. Adams heeft iets met explosiviteit. ,,Mijn vader was als atleet ook een sprinter. Ik heb het niet van een vreemde. Hoe korter, hoe leuker."

Het NK korte baan heeft Pluijmers extra zelfvertrouwen gegeven. Maar ook liesklachten. ,,Zeven keer 160 meter volle bak. Dat doe je nooit op training." De uitdaging in Breda is weer anders: vlammen op de 100 meter bijvoorbeeld. ,,Het is zo hard mogelijk rennen over het ijs en zorgen dat je op tijd gaat schaatsen." De 100 meter is pure adrenaline, zegt Gerrits. ,,Elke klap moet raak zijn."

Tijd om na te denken is er niet, weet Adams. ,,Normaal ben je met van alles bezig op het ijs. Goed in je hoek blijven zitten, dat soort dingen. Maar bij deze afstand kom je over de streep en besef je dat je nergens op hebt gelet."

De 300 meter is weer anders, aldus Pluijmers. ,,Doorgaans is dat de grens waar op een 500 meter de verzuring begint. Nu moet je nog explosiever rijden. Zo snel mogelijk in je ritme komen, blijven afzetten, druk op je schaatsen houden en elke slag goed afmaken."

Gerrits verwijst naar de 1.500 meter, waarvoor de 300 normaliter de opening is. ,,Nu ben je ineens klaar en moet je kapot zijn." Ergens is het NK Supersprint heel simpel, zegt hij. ,,Vier keer moet alles er uit komen." Voor Gerrits kan het seizoen al niet meer stuk. De havo-scholier reed in Breda op de 500 meter het oude baanrecord van de huidige topper Kai Verbij uit de boeken, reed een prestigieuze jeugdinterland in Groningen en werd in Thialf derde bij het NK junioren all round.

Gerrits hoopt dat zijn progressie zich doorzet. ,,Volgend jaar wil ik er nog meer uit te halen." Dat hij vanwege het NK even niet aan carnaval kan denken, zegt hem niks. ,,De wedstrijd komt altijd eerst." Uiteraard beseft hij dat er in Breda familie, vrienden en bekenden op de tribune zitten. Maar extra druk, nee, daar heeft hij geen last van. ,,Ik focus me op de rit, ook al is de koningin aanwezig."

Marteling

Pluijmers heeft al bijna het hele seizoen het gevoel dat hij vliegt. En niet omdat hij de studie vliegtuigonderhoud volgt op het Markiezaat College in Woensdrecht, maar door een trainingskamp in Inzell in oktober. Een marteling van bijna een week. ,,Ik reed nog op oude ijzers en kwam geen meter vooruit. Van een maat leende ik andere ijzers op de slotdag. Plots ging ik seconden harder."

Adams houdt vooral de moed er in. Op de havo lukte het de voorbije jaren niet. Via het volwassenenonderwijs op het Kellebeek College hoopt ze haar diploma alsnog te halen. Het voordeel van die omweg: ze kan nu extra veel trainingsuren maken. Op haar eigen baan hoopt ze morgen op een beloning voor al die investeringen. ,,Het is het laatste belangrijke toernooi van het seizoen. Hier kijken alle rijders naar uit. Mooi dat het dit jaar in Breda is. Net als iedereen wil ik nog één keer knallen."

Volledig scherm
De talenten Chiara Adams op kop, Jarle Gerrits met haarband en Jelmer Pluijgers krijgen training op de schaatsbaan in Breda van Annamarie Thomas. © EDWIN WIEKEKENS