Volledig scherm
EPA

De 10 grootste winnaars van de grootste West-Brabantse criteriums deze eeuw: van Froome tot Pantani

CHAAM - De Tour de France zit er op, maar wielerliefhebbers komen goed aan hun trekken met de wielercriteriums. Daags na de Tour trapt maandag af in Boxmeer, maar de criteriums - en daarmee de grote renners - doen ook onze regio aan. Woensdag is het de beurt aan de Acht van Chaam. Een lijstje met tien grote winnaars van West-Brabantse criteriums sinds 2000, in willekeurige volgorde.

1. Chris Froome (winnaar profwielerronde Etten-Leur in 2013 en 2015)
In dit lijstje mag dé renner van dit moment, drievoudig winnaar van de Tour de France, Chris Froome, niet ontbreken. In 2013 haalde Etten-Leur de heersend Tour de France-winnaar naar de regio en vorig jaar flikte het criterium datzelfde kunstje. Beide edities schreef de Brit van Sky ook op zijn naam. Weet het criterium ook dit jaar te stunten en wordt het drie op rij?

2. Alberto Contador (winnaar Draai van de Kaai 2007)
In 2007 was de Spanjaard net iets beter dan Michael Boogerd. De tweevoudig winnaar van de Tour de France (2007 en 2009) en drievoudig winnaar van de Vuelta (2008, 2012, 2014) was destijds de publiekstrekker in Roosendaal. Pas na zijn overwinning op de Kade zou hij nog meer prijzen in zijn prijzenkast bijzetten.

3. Nairo Quintana (winnaar Draai van de Kaai 2013 en 2015)
De Colombiaan scheurde tweemaal als winnaar door Roosendaal. De renner van Movistar kende in 2013 zijn echte doorbraak. In dat jaar eindigde hij als tweede in de Ronde van Frankrijk, pakte hij de witte én de bolletjestrui en won hij de Ronde van Baskenland. Een jaar later pakte hij de Roze trui in de Giro d'Italia. Vorig jaar werd Quintana weer tweede in de Tour en eindigde hij op plek vier in het algemeen klassement van de Vuelta.

4. Peter Sagan (winnaar profwielerronde Etten-Leur 2012)
De Slowaak mocht dit jaar alweer zijn vijfde groene trui op rij, in de Tour de France. De eerste keer was in 2012. Even daarna vertoonde hij zijn kunsten in Etten-Leur. Sagan is dit jaar ook verkozen tot meest strijdlustige renner in de Tour.

5. Bauke Mollema (winnaar Acht van Chaam 2012)
Twee dagen voor het einde van de Tour de France 2016 kelderde Mollema van zijn tweede plek in het klassement. Tweeënhalve weeg hield hij wielerminnend Nederland in zijn greep. Net als in 2013, als deel van het Belkin-duo Bau en Lau, met Laurens ten Dam. Een jaar daarvoor won 'Bau' de Acht van Chaam.

6. Ivan Basso (winnaar Acht van Chaam 2004, Draai van de Kaai 2005, profwielerronde Etten-Leur 2010)
De Italiaan Ivan Basso won liefst drie West-Brabantse criteriums. In 2004 eindigde hij derde in de Tour de France, maar was hij een van de weinigen die Lance Armstrong in de bergen bij kon houden. Later dat jaar won hij de Acht van Chaam. Het jaar daarop eindigde hij in Frankrijk als tweede, maar won hij de Draai van de Kaai. Na zijn schorsing, in 2010, won hij nog de Giro en was hij de beste in Etten-Leur.

7. Mark Cavendish (winnaar Draai van de Kaai 2009)
'Cav' was in 2009 de beste in Roosendaal, maar zijn grootste overwinning dat jaar was die van Milaan-San Remo. Tevens won hij vier etappes in de Ronde van Italië, dat jaar. Daarnaast won de Brit door de jaren heen verschillende etappes in de Tour de France, de Giro en de Vuelta.

8. Marcel Kittel (winnaar Draai van de Kaai 2014)
2014 was een topjaar voor de Duitsers. Kittel won liefst vier etappes in de Tour de France, hij droeg één dag het geel. Ook het jaar daarvoor won hij vier etappes. Dit jaar pakte hij etappes in de Rondes van Italië en Frankrijk.

9. Aleksandr Vinokoerov (winnaar Draai van de Kaai 2003)
'Vino' was vooral sterk in de klassiekers. In 2003 won hij de Amstel Gold Race, in 2005 en 2010 Luik-Bastenaken-Luik. Al pakte de Kazak ook drie etappes in de Tour van 2013, waarin hij derde eindigde. Vinokoerov was in 2003 de snelste in de Draai.

10. Marco Pantani (winnaar Acht van Chaam 2000)
'Il Elefantino' was een echte klimmer en won zowel de Tour als de Giro in 1998. Daarna ging het bergafwaarts met de Italiaan. Na zijn betrokkenheid bij een dopingschandaal in 1999 werd hij uit de Giro gehaald, die hij op dat moment leek te gaan winnen. Zijn laatste grootste uitslag viel te noteren in 2003, toen hij veertiende werd in de Giro. Even daarna stopte hij. Op 14 februari 2004 werd Pantani dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Rimini.

Volledig scherm
EPA
Volledig scherm
ANP
Volledig scherm
Marco Pantani als leider in de Giro van 1999. © ANP