Volledig scherm
'Willem Cobben (85) heeft me met het judovirus besmet' zegt Roy Meyer (25) zevende op de OS in Rio bij de superzwaargewichten. Foto Kees Bennema

Clubheld Willem Cobben: leraar die jeugd weet te raken

BREDA - Roy Meyer maakte deze zomer in Rio de Janeiro zijn debuut op het olympische judotoernooi. Het Bredase zwaargewicht sneuvelde in de kwartfinales. Maar zonder Willem Cobben had hij nooit in Rio gestaan, zegt hij zelf.

,,Die man is echt zo belangrijk geweest voor mijn loopbaan. Hij heeft me met het judovirus besmet.’’ Meyer was 8 jaar toen hij begon met judo bij de vereniging Majaheicha Ryu in Breda. Cobben was zijn eerste judoleraar.

,,Hij wist me meteen te raken. Die man is pedagogisch zo sterk. En met alle kinderen, hè. Als hij lesgaf, zaten we met open mond naar hem te luisteren. Hij vertelde spannende verhalen. Over een heel sterke judokampioen die nog nooit een wedstrijd verloren had. Totdat hij iemand tegenkwam met een worp die hij nog niet kende. ‘En die worp’, zei Willem dan, ‘die worp ga ik jullie nu leren.’

Nog steeds actief
"Hij voelde precies aan hoe hij met ons om moest gaan. Zei precies de dingen tegen je die je nodig had. Dankzij hem ben ik van judo gaan houden. Inmiddels geef ik zelf judoles aan kinderen en dan betrap ik me erop dat ik sommige dingen letterlijk van hem gekopieerd heb."

"Mensen als Willem, hij is inmiddels 85 maar nog steeds actief als judoleraar, zijn zo belangrijk voor sportclubs. Ze weten jongeren letterlijk warm te maken voor een sport. En dat is toch de eerste stap die je moet zetten als je het hoogste wilt bereiken.’’ zegt Roy Meyer

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.