Volledig scherm
Sandra Donkersteeg van Roosendaalse Blauw Wit is trots op normen en waarden in basketbal. Foto Marcel otterspeer / Pix4profs

Clubheld Sandra Donkersteeg veelzijdig blijvertje bij Blauw-Wit

ROOSENDAAL - Voor Sandra Donkersteeg voelt Blauw-Wit aan als een tweede familie. Bij het basketball ontmoette ze haar man Robert. Dat was in ieder geval al een driepunter voor Sandra Donkersteeg (47), de clubheld van Blauw-Wit in Roosendaal.

Sandra Donkersteeg flirtte met voetbal en turnen, maar koos voor een zaalsport in teamverband. Van jongs af aan is ze bij Blauw-Wit betrokken. Eerst als speelster, tot in de hoofdklasse, later als scheidsrechter op zowel club- als bondsniveau.

Na de komst van de zoontjes Tom en Lex kwam de sport op het tweede plan, maar nu is ze al tien jaar op alle fronten actief. De liefde voor de sport zit diep. "Basketbal is zo dynamisch. Nooit kun je stilstaan, je moet aanvallen én verdedigen. En slim zijn, snel kunnen schakelen."

Na de gezinsuitbreiding ging ze recreatief trainen en trainingen verzorgen. Nog altijd brengt ze de Onder 10 de eerste beginselen bij. Leuk om te doen. "Je ziet ze met stappen vooruit gaan."

Fluiten
Tevens fluit ze met hart en ziel. "Ik ben autoritair en direct. Iets wat weinig vrouwen kunnen." In de problemen komt ze zelden. Dat heeft ook te maken met de strenge regels. Wat basketbal onderscheidt: spelers mogen helemaal niets roepen richting arbitrage. Een wegwerpgebaar is al taboe. Donkersteeg is trots op die normen en waarden. "Ik zat een keer bij NAC op de tribune. Binnen tien seconden hoorde ik meer scheldwoorden dan bij ons in de zaal in een heel seizoen.''

Basketbalclubs zijn verplicht om zelf scheidsrechters te leveren. Die leidt Donkersteeg met passie op, al vanaf U16. "Door ze te koppelen aan ervaren scheidsrechters, vinden ze hun weg." Ook maakt Blauw-Wit werk van een Veilig Sport Klimaat (VSK), dat respect en sportiviteit stimuleert.

Talenten
Zoon Tom geldt als basketbaltalent en speelde al voor het selectieteam Regio-Zuid. Lex koos voor volleybal. Donkersteeg is blij met haar sportende zoons. "Dan praten ze met anderen, in plaats van te gamen."

Haar Robert is al lang bestuurslid, zij sinds vorig jaar. "Vroeger mocht je niet in het bestuur als man en vrouw, nu wel." Ze houdt de ledenadministratie bij van de tot 190 leden gegroeide club, doet alle merchandise, onderhoudt contacten met kledingleveranciers en regelt uitstapjes, zoals naar The Night of the Giants in Antwerpen.

Nog altijd fluit ze thuisduels in sporthal In de Roos. Sandra Donkersteeg werkt bij Polytec Composites in Roosendaal, op de afdeling logistiek en planning. "Een echte mannenwereld, heerlijk."

Ze ziet Blauw-Wit groeien, vooral jeugd meldt zich door clinics op scholen en media-aandacht voor basketbal via Ziggo. "Dat heeft positieve effecten." De dertig nieuwkomertjes van vorig jaar bleven de club trouw. "Het zijn blijvertjes. Dan doen we het als club goed."

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.