Volledig scherm
Manfred Smout moest twee jaar revalideren na een ernstige val, maar is nu vrijwel onmisbaar bij SC Welberg. foto Ed van Houtum/Pix4Profs

Clubheld Manfred Smout: 'Iedereen telt mee bij Welberg'

WELBERG - Manfred Smout, vroeger keeper bij Welberg, is nu een belangrijke vrijwilliger. Als doelman dook Manfred Smout ooit tot in de verste kruising voor SC Welberg, METO, DIVO, Kogelvangers en Steenbergen.

Hij zocht altijd uitdagingen. "Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten. Op z'n tijd een nieuwe omgeving hoort daarbij."

Alweer een tijd terug maakte Smout bij het klussen thuis een val van een meter of zes. Zelf weet hij er niets meer van. Een traumatische ervaring, ook voor echtgenote Lisenka en de dochtertjes Ginger en Jill. Daar lag pa op de grond. Geen prettig gezicht.

Ruim twee jaar lang revalideerde Smout, knokte om weer te leren lopen. Bizar dat de clubheld van Welberg ook weer gewoon werkt, als operator in de vijfploegendienst bij Sabic in Bergen op Zoom. Daar werkt hij al sinds zijn achttiende, toen het nog General Electric heette. ,,Ze hadden een keeper voor het bedrijfselftal nodig en ik ben blijven hangen."

Aan zijn val hield Smout een hersenbeschadiging over. Hij is eerder moe. ,,Ik moet elke dag wel even terug naar bed." Met lesgeven in het fitnesscentrum in zijn woonplaats Steenbergen is hij moeten stoppen. Het was zijn hobby.

En toen kwam Welberg op zijn pad, zijn clubje van vroeger. Of hij een meisjesteam wilde trainen? Ondertussen doet hij bijna alles bij de club. ,,Alleen in het bestuur of een commissie zitten doe ik niet." Smout is clubscheidsrechter bij jeugd en senioren, neemt jeugdkeepers onder handen, helpt bij het onderhoud van het sportpark, draait bardiensten en verkoopt lootjes bij thuiswedstrijden.

Sponsors
Smout zoekt ook sponsors voor de loterijprijzen. "Ik ken veel mensen." De opbrengst gaat naar de activiteitencommissie. Zo hoeft de clubkas niet te worden aangesproken voor leuke dingen. "Zo is er zaterdag een mosselavond."

Smout heeft vrijwel alle meubilair op het sportpark eigenhandig gemaakt, van steigerhout en oude pallets. De loungebank in de kantine fabriceerde hij in zijn eigen garage. Ook begeleidt hij de pupil van de week en assisteert bij toernooien en evenementen.

Soms moet hij pas op de plaats maken. Vanwege zijn gezondheid. En omdat Lisenka en de kinderen hem graag eens thuis zien. ,,Maar ik ben geen bankplakker." Zijn vader Piet was ook keeper bij Welberg en zet zich nog altijd in voor goede doelen. "Hij is mijn voorbeeld." Zelf relativeert Smout zijn bijdrage. ,,Iedereen is een schakel in de grote ketting. Als de zwakste schakel breekt, merken we dat in de club allemaal. Iedereen telt mee en is belangrijk."

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.