Volledig scherm
Er gebeurt nauwelijks iets bij Scheldevogels waar Jolanda Pelle niet bij betrokken is. foto chris van klinken/pix4profs

Clubheld Jolanda Pelle van Scheldevogels: 'Ik zie mijn man vaker op de club dan thuis'

KORFBAL - Ze is zowat zeven dagen in de week met korfbal bezig. Jolanda Pelle (57) is eigenlijk niet anders gewend. Vroeger al bij Meervogels, de club in haar toenmalige woonplaats Zoetermeer. En nu alweer bijna twintig jaar bij die andere vogels, aan de Schelde in Bergen op Zoom.

Het vrijwilligerswerk doet Jolanda zeker niet om een invulling te geven aan de dag. Want ze heeft ook nog een drukke baan in de catering, brengt en haalt haar kleindochter aan de randen van de dag naar en uit de opvang. En o ja, ze heeft ook nog een man, Geo. „We zien elkaar vaker op de club dan thuis.”

Familiegebeuren
Scheldevogels is voor Jolanda een familiegebeuren, tot op de dag van vandaag. Hoewel zoon Thomas vanwege zijn sportieve ambities tegenwoordig bij Juliana in Oud Gastel korfbalt en dochter Bianca het na de gezinsuitbreiding even rustig aan doet. Geo, oud-voorzitter van de circa 170 leden tellende vereniging, was tot vorig jaar nog actief als speler. Ook hij heeft binnen de club de nodige vrijwilligerstaken, net als Jolanda. Zelf is Jolanda al langer gestopt als speelster. Vanaf de verhuizing naar Steenbergen in 1998 en haar entree bij Scheldevogels is ze wedstrijdsecretaris. Op haar eigen verzoek werd die taak gecombineerd met het lidmaatschap van de technische commissie. „Je moet weten wat er speelt in de vereniging en welk niveau iemand aan kan.”

Als lid van de TC maakte ze ook lang deel uit van het hoofdbestuur, totdat Geo de voorzittershamer in handen kreeg. „Toen leek het me verstandiger om uit het bestuur te stappen.” Wat ze nog steeds leuk vindt: het geven van trainingen aan de jeugdploegen, het C- en D-team vooral. „Die kinderen kun je echt nog iets leren en op die leeftijd lukt het ook om ze bij de les te houden.”

Clinics
In het verlengde van die taak ligt het verzorgen van clinics korfbal op de Bergse basisscholen, een van de manieren waarop de club aan de weg timmert. Wat ze ook doet: met Koningsdag een activiteit vol beweging en sport organiseren op sportpark Staakberg, waarbij alle groepen van een Bergse school worden uitgenodigd. Jolanda beschikt al heel lang over alle vereiste horecapapieren en zodoende werd er ook naar haar gekeken toen de vorige kantinebeheerder van de club stopte. Natuurlijk reageerde Jolanda positief. „Bardiensten draaide ik toch al.”

Nog een bijzonderheid: Jolanda kent alle leden van de club bij naam en toenaam. „En in veel gevallen weet ik ook hun telefoonnummer, uit het hoofd. Volgend jaar bestaan de Scheldevogels precies veertig jaar, een goede reden voor een feestje. De feestcommissie moet nog gevormd worden. „Maar grote kans dat ik me daar ook mee ga bemoeien.”

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.