Volledig scherm
Johan de Koning op de atletiekbaan van AV Sprint: "Het geeft wel een heel goed gevoel, dat voor de sportredactie van BN DeStem ook de motivaties van de stemmers meespeelden en dat er daarom voor mij gekozen is." foto rené schotanus/pix4profs

Clubheld Johan de Koning wil karwei nu afmaken

BREDA - Het waren spannende dagen voor Johan de Koning. Bij de laatste tussenstand in de clubheldenverkiezing van BN DeStem stond de vrijwilliger van AV Sprint vorige week al eerste. "Maar het verschil met de nummer twee, Wim van Houwelingen van de Bredase Rugbyclub, was niet groot. Slechts 44 stemmen. Ik wist dus dat het close zou worden."

Maandagmorgen was het zijn eigen vrouw die aan de ontbijttafel de verlossende woorden sprak. "Goh Johan, zei ze, je hebt gewonnen. Ja, ze las het bericht in de krant eerder dan ikzelf. Prachtig toch? Het geeft wel rust dat de winst nu binnen is", vertelt de 70-jarige Bredanaar, die uiteindelijk 37 stemmen meer had dan Van Houwelingen.

Motivaties
De Koning wist dat niet alleen het aantal stemmen meetelde, maar ook de rapportcijfers die de stemmers bij de verkiezing op internet gaven en hun motivaties.

"Dat geeft wel een heel goed gevoel, dat voor de sportredactie van BN DeStem ook die motivaties meespeelden en dat er daarom voor mij gekozen is."

De Koning is bij Sprint verantwoordelijk voor de accommodatie van de Bredase atletiekclub. Door zijn vrijwilligerswerk daar kent iedereen hem er als 'de koning van Sprint.'

"Natuurlijk is het voor mezelf een hele eer dat ik gekozen ben tot clubheld van West-Brabant. Ik ben er ook heel blij mee, het is toch een stuk waardering, hartstikke leuk. maar daarnaast is het vooral belangrijk voor de club. Daar doe ik het immers allemaal voor en dan is het mooi dat deze verkiezing Sprint tienduizend euro op kan leveren. Die hoop ik ook voor de club binnen te halen. Nu moet ik het karwei dus nog af zien te maken."

Zeist
Met veertien andere regionale clubhelden reist De Koning volgende week naar Zeist, waar een deskundige jury de 'Clubheld van de Amateursport 2016' kiest. Die wint de hoofdprijs van tienduizend euro voor zijn of haar club. De veertien andere regiowinnaars krijgen een cheque van vierhonderd euro.

Die heeft De Koning in elk geval dus binnen voor Sprint. "Maar die hoofdprijs zou de kroon op het werk zijn. De vereniging kan het geld goed gebruiken. Niet alleen willen we volgend jaar het 75-jarig bestaan vieren, maar ook voor de accommodatie en voor materiaal voor de atleten is geld altijd welkom. Zo gaat dat bij een grote vereniging als Sprint."

De Bredase club is met 2100 leden de grootste atletiekclub van het land. De Koning is inmiddels 35 jaar bij Sprint betrokken. "En nog altijd met even veel liefde en plezier als in het begin."