Volledig scherm
Johan de Koning zorgt bij AV Sprint voor het clubgebouw, de atletiekbaan, alle materialen en de horeca. foto René Schotanus/Pix4Profs

Clubheld Johan de Koning heerst bij Sprint

BREDA - De 70-jarige Johan de Koning regeert over de accommodatie van AV Sprint.

De accommodatie van AV Sprint aan de lommerrijke Bredase Dr. Schaepmanlaan, randje Mastbosch, fonkelt alsof het vorige week is opgeleverd. Vrijwilligers zijn druk doende de bar te poetsen in het horecadeel van het clubgebouw, de royale vergaderruimtes op de eerste verdieping zijn brandschoon. Geen koffiekopje of verdwaald papiertje te ontdekken.

Vorst
Als een vorst gaat Johan de Koning zijn gast voor tijdens de korte rondleiding, zijn naam eer bewijzend. Terloops controleert hij of deuren op slot zitten en schuift hij hier en daar een stoel aan.

De Koning (70) is bestuursverantwoordelijke voor de gehele accommodatie en duidelijk is dat hij heerst over zijn domein. Al vijfendertig jaar is De Koning actief binnen de Bredase atletiekvereniging, met 2100 leden de grootste van Nederland. "Het is begonnen zoals vaak het geval is. Via de kinderen, die hier gingen sporten. Al snel werd ik gevraagd om jurylid te worden, daarna ben ik een tijd coördinator van de jurycommissie geweest en ook nog zes jaar penningmeester," vertelt hij.

Accommodatie
Sinds tien jaar behelst zijn taak alles wat met de accommodatie van doen heeft. En dat is een hoop. Naast het clubgebouw is De Koning namelijk ook verantwoordelijk voor de atletiekbaan plus opstallen, alle materialen en het reilen en zeilen van de horeca. De Koning: "In totaal werken we bij Sprint met zo'n 300 vrijwilligers, van wie 35 vrouwen en mannen zich bezighouden met alles wat onder de accommodatie valt. Die mensen stuur ik aan. Zo hebben we een klusploeg, een schoonmaakploeg en natuurlijk kantinepersoneel."

Verantwoordelijkheid
Onder zijn verantwoordelijkheid valt de inroostering van de horecamensen, maar ook de gehele inkoop neemt De Koning voor zijn rekening. En dan hebben we het alleen nog gehad over de wekelijkse beslommeringen. De talrijke evenementen die door AV Sprint georganiseerd worden, betekenen overuren voor De Koning.

"Bij bijvoorbeeld een NK Junioren of Open NK angepaste Sporten praat je over weekenden van 30 tot 40 uur. Dan komen er hier 1500 à 2000 mensen per dag over de vloer en je wilt dan wel dat alles op rolletjes loopt, dat alles schoon is en blijft." Elke sportvereniging heeft ze: helden die al hun vrije tijd in de club steken, maar het liefst op de achtergrond blijven. Die enthousiaste vrijwilligers verdienen een podium.

Clubhelden | Stem op je favoriete clubheld en win! Ga naar bndestem.nl/clubhelden

Heeft jouw vereniging ook een echte clubheld? Laat het ons weten. Ga naar bndestem.nl/clubhelden, nomineer en stem op jouw held. Wie weet wint je club dan wel 10.000 euro. Als je nu stemt maak je zelf kans op een Ford Fiesta. Stemmen kan tot en met 16 november.

Op 21 november maakt de redactie bekend wie de titel BN DeStem Clubheld in de wacht sleept. De winnaar wordt bepaald door het aantal stemmen, het gemiddelde rapportcijfer en de motivatie (aantal stemmen is dus niet per se doorslaggevend).

De BN DeStem winnaar strijdt op 30 november met veertien andere supervrijwilligers om de titel 'Clubheld van de Amateursport 2016' en de hoofdprijs van 10.000 euro voor zijn of haar club.